Moldova va folosi un împrumut de 100 de milioane de euro BERD pentru a importa energie electrică în loc de gaz

Cabinetul a ratificat miercuri modificările relevante ale acordului de împrumut cu BERD în cadrul unui proiect de asigurare a aprovizionării cu gaze naturale.

„Scopul acestor modificări este să permită posibilitatea utilizării primei tranșe în valoare de 100 de milioane de euro din acordul principal pentru achiziționarea de energie electrică, fără a afecta scadența tranșei sau condițiile financiare stabilite prin acordul inițial”, se arată în comunicatul de presă.

Conform acordului modificat, compania de stat Energocom, care prin decizie a guvernului se ocupă de importurile centralizate de energie electrică din Uniunea Europeană, va folosi 48 de milioane de euro din tranșa de 100 de milioane de euro. Această sumă este specificată și în legea bugetului de stat pe 2025, se arată în comunicat.

Proiectul Moldova Gaz Security Supply pentru 2022-2025 este finanțat cu un împrumut BERD de 300 de milioane de euro.

Ministerul Energiei din Republica Moldova a declarat că guvernul a extins autoritatea Energocom pentru achiziții și importuri centralizate de energie electrică până la sfârșitul anului 2025. „Prin urmare, compania va continua să achiziționeze cantitățile necesare de energie electrică”, a spus ministerul.

Ministerul a reamintit că Energocom cumpără energie electrică din diverse surse începând cu 1 ianuarie 2025, inclusiv prin contracte bilaterale cu furnizori și producători din România și Ucraina, de pe piața de energie și din surse locale de energie regenerabilă.

„[…] prin centralizarea achizițiilor de energie electrică, SA Energocom va contribui la evitarea constrângerilor legate de utilizarea capacității de interconectare și prevenirea apariției congestiilor care ar putea influența negativ prețul final de achiziție al energiei electrice”, a precizat ministerul.

Moldova a importat energie electrică de la centrala Moldavskaya GRES (MoldGRES) din Transnistria până la 1 ianuarie 2025, când aceasta din urmă a fost întreruptă de aprovizionarea cu gaze rusești pe fondul refuzului Ucrainei de a reînnoi acordul de tranzit și a unei dispute cu privire la o datorie Moldovagaz de 709 milioane de dolari către Gazprom a Rusiei, pe care autoritățile moldovenești nu o acceptă. În lumina acestui fapt, Chișinăul a intensificat importurile de energie electrică mai scumpă din România. Livrările de energie electrică importată mai scumpă sunt subvenționate pentru clienții finali cu finanțare din partea UE. Subvențiile vor totaliza 151 de milioane de euro anul acesta.

Trenurile alimentate cu hidrogen vor fi introduse în nordul Italiei

Conservatorii germani au decis să elimine taxa de stocare a gazelor pentru toți consumatorii