Delegația FMI se află la București în perioada 3-7 februarie pentru evaluarea anuală a economiei românești.
Experții analizează situația economică și financiară a României și discută perspectivele macroeconomice cu autoritățile române.
Joong Shik Kang, economist de origine sud-coreeană, l-a înlocuit recent pe Jan Kees Martijn în funcția de șef al misiunii FMI pentru România. El coordonează și misiunea FMI în Grecia, având o experiență anterioară în Hong Kong și China.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, la dezbaterea proiectului de buget pe anul 2025, că România nu are nevoie de împrumuturi de la FMI dar că este nevoie de absorbția fondurilor europene și a celor din PNRR motiv pentru care în calitate de șef al Guvernului va pune o „presiune uriașă” pe miniștri și autoritățile publice.
„Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget – în mod paradoxal, aflate în totală antiteză una față de cealaltă. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalți spun că, dimpotrivă, este un buget optimist și că statul cheltuie prea mult.
Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor și pensiile, s-a mărit TVA-ul și s-au luat bani cu împrumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creștere medie de 40%, nici la salarii unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creștem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populației, în special al celor cu venituri mici. Și nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene și bani din PNRR! De aceea, avem în acest buget cea mai mare alocare de resurse din finanțări europene de la aderarea noastră europeană. Avem la dispoziție în acest an peste 17,5 miliarde euro și voi pune o presiune uriașă pe fiecare ministru și autoritate publică să cheltuim acești bani până la ultimul cent!”, a declarat Ciolacu.