Conform mai multor estimări, deficitul bugetar şi datoria publică a SUA erau aşteptate să crească semnificativ indiferent de câştigătorul alegerilor, dar se prognoza că măsurile propuse de Kamala Harris ar fi dus la o creştere mai mică a datoriei decât cele ale lui Trump.
Victoria lui Trump a contribuit săptămâna aceasta la o vânzare masivă de obligaţiuni guvernamentale, investitorii anticipând că reducerea taxelor şi tarifele comerciale propuse vor accelera creşterea economică, dar vor creşte şi inflaţia şi deficitul bugetar.
Moody’s a avertizat că lipsa unor măsuri pentru limitarea deficitului fiscal ar putea slăbi şi mai mult profilul de credit al guvernului american.
De asemenea, agenţia a menţionat că, având controlul republican asupra Legislativului şi Executivului, schimbările de politici fiscale ar putea fi adoptate rapid, inclusiv măsuri ce ar putea afecta industria manufacturieră, tehnologia şi comerţul cu amănuntul.
Moody’s, ultima dintre cele trei mari agenţii de rating care păstrează ratingul maxim pentru SUA, a coborât în noiembrie anul trecut perspectiva ratingului SUA de la „stabilă” la „negativă,” ceea ce înseamnă că ar putea lua o decizie de reducere a ratingului în următoarele 18-24 de luni.