Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 0,77%, marcând a treia sesiune consecutivă de pierderi. FTSE 100 din Marea Britanie a închis uşor sub linia de plutire, în timp ce CAC 40 al Franţei şi indicele german DAX au pierdut aproximativ 1% fiecare.
Investitorii au fost influenţaţi de indicele core al preţurilor pentru consumul personal (PCE) din SUA — indicatorul preferat de inflaţie al Rezervei Federale — care a crescut peste aşteptări în luna februarie, ajungând la o rată anuală de 2,8%. Datele au fost publicate vineri şi au stârnit noi temeri privind o posibilă întărire a politicii monetare în SUA.
După publicarea acestor date, acţiunile europene şi-au adâncit pierderile, iar bursele americane au deschis în scădere.
Pe lângă datele din SUA, investitorii sunt încă preocupaţi de anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unor tarife de 25% pentru toate maşinile ”care nu sunt fabricate în Statele Unite”, măsură care ar urma să intre în vigoare începând cu 2 aprilie. Trump a ameninţat ulterior cu impunerea unor tarife ”mult mai mari” împotriva Uniunii Europene şi Canadei, în cazul în care acestea vor colabora pentru a contracara măsurile SUA.
În Europa, datele privind inflaţia din Franţa şi Spania au fost sub aşteptări. Inflaţia anuală în Franţa a fost de 0,9% în martie, neschimbată faţă de februarie şi sub estimarea de 1,1% a analiştilor. În Spania, inflaţia a scăzut la 2,2% în martie, faţă de 2,9% în februarie.
Pe partea corporativă, acţiunile companiei franceze de jocuri video Ubisoft au avut o evoluţie volatilă, oscilând între câştiguri puternice şi pierderi, după ce gigantul tehnologic chinez Tencent a anunţat că va investi 1,25 miliarde de dolari într-o nouă subsidiară dedicată francizelor Ubisoft, precum Assassin’s Creed, Far Cry şi Tom Clancy’s Rainbow Six. La finalul şedinţei, titlurile Ubisoft au închis în scădere cu 1,8%.
Pieţele din regiunea Asia-Pacific au înregistrat, de asemenea, scăderi vineri, pe fondul incertitudinilor generate de escaladarea tensiunilor comerciale.