Muzeul Ashmolean din Oxford a strâns 4,48 milioane de lire sterline pentru a împiedica o pictură rară din Renaşterea italiană să părăsească ţara după două secole, potrivit The Guardian.
Tabloul „The Crucifixion” de Fra Angelico urma să fie vândut unui cumpărător din străinătate anul trecut, dar, datorită valorii şi importanţei operei pentru Marea Britanie, ministrul Culturii a acordat o amânare de nouă luni în ianuarie pentru a păstra tabloul în ţară, oferind institutului universitar din Oxford timp pentru a strânge fondurile necesare achiziţionării sale.
Opera de artă va fi una dintre puţinele picturi Fra Angelico din colecţiile publice britanice care va fi expusă, fiind folosită pentru a preda studenţilor de la Universitatea Oxford şi prezentată elevilor.
Muzeul Ashmolean intenţionează să reamenajeze galeriile sale dedicate Renaşterii italiene pentru prima dată din 2009. Tabloul va fi expus lângă tripticul lui Fra Angelico, o lucrare mai târzie, ceea ce muzeul speră că va permite vizitatorilor să aprecieze modul în care stilul artistului s-a dezvoltat de-a lungul carierei sale.
Fra Angelico, care a activat din 1417 şi a murit în 1455, a fost un călugăr dominican şi unul dintre cei mai renumiţi artişti ai Renaşterii, cunoscut astăzi în Italia drept „beato angelico”, sau „binecuvântatul angelic”. Picturile sale sunt caracterizate de stilul lor naturalist şi de paleta de culori distinctivă de albastru, roz-roşu şi auriu.
Pictată în anii 1420, „Crucificarea” cu Fecioara, Sfântul Ioan Evanghelistul şi Magdalena este una dintre primele sale lucrări, precum şi una dintre puţinele piese de mici dimensiuni care au supravieţuit. Majoritatea picturilor lui Fra Angelico sunt fresce de mari dimensiuni sau relicve monumentale care se păstrează în bisericile şi mănăstirile dominicane din Florenţa, oraşul său natal, şi în Vatican.