Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) precizează, într-un comunicat de presă, că va sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului întrucât în data de 1 august instituţii media au anunţat că „şapte angajate ale instituţiei muzeale au depus plângeri cu caracter de hărţuire sexuală”, ceea ce a condus la prejudicii de imagine pentru directorul Călin Stegerean şi instituţia pe care o conduce.
„În materialele difuzate de un post de televiziune, preluate apoi şi de alte instituţii media, se face vorbire despre şapte angajate ale MNAR care au depus plângeri cu caracter de hărţuire sexuală, ceea ce este o denaturare gravă a adevărului conducând la prejudicii de imagine pentru directorul general al MNAR şi pentru instituţie. Din acest motiv vor fi sesizate Consiliul Naţional al Audiovizualului şi alte instituţii abilitate în soluţionarea acestor situaţii”, se arată în comunicatul MNAR.
MNAR precizează că în luna aprilie 2024 „un angajat şi patru angajate au depus la consilierul de etică al MNAR sesizări de hărţuire morală la locul de muncă”.
„Aceleaşi sesizări, la care s-au adăugat sesizările a doi angajaţi, au fost depuse la Ministerul Culturii. Acesta a solicitat directorului general un punct de vedere care a fost trasmis. Pentru sesizările depuse la consilierul de etică al MNAR au avut loc în cursul lunii mai 2024 şedinţe de conciliere la care a participat şi reprezentantul confederaţiei sindicale la care sindicatul din care fac parte persoanele respective este afiliat, unde s-au stabilit o serie de măsuri”, informează MNAR.
Într-o altă controversă, în luna martie, cea legată de lucrările considerate false de mai mulţi istorici de artă din expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult”, Muzeul Naţional de Artă al României a reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) posturile de televiziune B1 TV şi Pro TV pentru modul în care au abordat subiectul.
MNAR afirmă că „readucerea în discuţie în spaţiul public a sesizărilor soluţionate deja în luna mai 2024 se înscrie în situaţia prezentată în şedinţa Consiliului de Administraţie al MNAR din data de 30 iulie 2024 de către directorul general despre demersurile unor angajaţi MNAR de mutare a problemelor interne în spaţiul public, cu interes în denigrarea conducerii muzeului. Aceste demersuri se fac cu încălcarea contractului colectiv de muncă la nivel de instituţie care prevede obligaţia ca părţile să se consulte şi să se informeze reciproc în toate situaţiile referitoare la relaţiile de muncă”.
Joi, Ministerul Culturii a anunţat că va trimite Corpul de Control la Muzeul Naţional de Artă al României.
După anunţul ministerului Culturii, Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia a transmis vineri un apel la faptul că abuzurile, umilirea şi discreditarea personalului din muzee şi avertizează în legătură cu o problemă endemică şi gravă în cadrul unor instituţii culturale din România. „Cazul recent al abuzurilor repetate la Muzeul Naţional de Artă al României nu este unul singular, ci face parte dintr-un tipar mai larg de comportament inacceptabil din partea unor angajatori”, potrivit CulturMedia.
Potrivit MNAR, în luna iunie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a realizat un control la MNAR în cadrul căruia nu au fost semnalate aspecte legate de încălcarea legislaţiei muncii.