Bilanţul inundaţiilor provocate de taifunul Yagi în Myanmar a crescut de peste două ori, ajungând la 74 de morţi, iar 89 de persoane sunt date dispărute, a anunţat duminică presa de stat, la o zi după ce junta a făcut un apel neobişnuit pentru ajutor internaţional, relatează AFP.
Potrivit cifrelor oficiale, inundaţiile şi alunecările de teren au ucis aproape 350 de persoane în Myanmar, Vietnam, Laos şi Thailanda în urma taifunului Yagi, care a lovit regiunea la sfârşitul săptămânii trecute.
Vineri seara, autorităţile au stabilit că bilanţul victimelor este de 74 de morţi şi 89 de dispăruţi, potrivit Global New Light of Myanmar. Cifra anterioară era de 33 de morţi şi peste 235 000 de persoane forţate să îşi părăsească locuinţele.
Operaţiunile de căutare şi salvare continuă, potrivit ziarului, care a adăugat că inundaţiile au distrus peste 65 000 de case şi cinci baraje.
Suprafeţe întregi de terenuri agricole au fost inundate în centrul ţării, în special în jurul capitalei Naypyidaw, şi au fost raportate alunecări de teren în regiunile muntoase.
Având în vedere că drumurile şi podurile au fost avariate şi că liniile telefonice şi de internet nu funcţionează, este dificil să se obţină informaţii cu privire la situaţie.
Râurile Sittaung şi Bago, care traversează centrul şi sudul ţării, se aflau duminică încă peste nivelurile periculoase, potrivit presei de stat, dar se aşteaptă ca nivelul apei să scadă în zilele următoare.
Autorităţile ţării au deschis 82 de tabere pentru a găzdui persoanele care au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, potrivit presei de stat.
Biroul meteorologic thailandez a avertizat duminică cu privire la continuarea ploilor abundente în provinciile de-a lungul Mekongului.
Această catastrofă a agravat şi mai mult mizeria din Myanmar, care a fost scufundată într-o criză umanitară, de securitate şi politică de la lovitura de stat din februarie 2021 împotriva guvernului ales al lui Aung San Suu Kyi.
Mai mult de 2,7 milioane de persoane au fost forţate să îşi părăsească locuinţele ca urmare a conflictului civil în curs.
Şeful juntei, Min Aung Hlaing, a făcut apel sâmbătă la ajutor internaţional pentru a face faţă inundaţiilor, un gest rar, având în vedere că guvernul a obstrucţionat în trecut ajutorul umanitar din străinătate.
La mijlocul lunii iunie 2023, aceasta a suspendat permisele de călătorie pentru membrii ONG-urilor care încercau să ajute aproximativ un milion de victime ale ciclonului Mocha din vestul ţării. La momentul respectiv, Organizaţia Naţiunilor Unite a denunţat decizia ca fiind „de neînţeles”.
Sâmbătă, Biroul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA) în Birmania şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) au declarat pentru AFP că nu sunt în măsură să comenteze în prezent cererea juntei.
Oamenii de ştiinţă susţin că schimbările climatice fac ca musonul, care loveşte Asia de Sud-Est din iunie până în septembrie, să fie şi mai puternic şi mai neregulat.
Potrivit unui studiu publicat în iulie, schimbările climatice fac ca taifunurile să se formeze mai aproape de coastă, să se intensifice mai rapid şi să rămână mai mult timp deasupra uscatului.