Sateliții TRACERS (Tandem Reconnection and Cusp Electrodynamics Reconnaissance Satellites) vor fi plasați pe o orbită joasă în jurul Pământului, la o altitudine de aproximativ 590 de kilometri, unde vor trece prin regiunile polare, zone în care câmpul magnetic terestru permite pătrunderea particulelor din vântul solar în atmosferă.
„Este o misiune esențială pentru înțelegerea modului în care energia provenită de la Soare afectează Pământul și infrastructura noastră critică, de la sateliți și semnale GPS până la rețele electrice și astronauții din spațiu”, a declarat Joe Westlake, directorul Diviziei de Heliofizică din cadrul NASA.
Pentru prima dată, prin utilizarea a doi sateliți care vor zbura în tandem, cercetătorii vor putea să observe schimbările dinamice ale procesului de reconectare magnetică în timp real. Datele colectate vor contribui la îmbunătățirea capacității de prognoză și de protejare a infrastructurii esențiale împotriva furtunilor geomagnetice.
Misiunea TRACERS, cu un buget de 170 milioane de dolari, va fi lansată cu o rachetă SpaceX Falcon 9. Aceasta se va alătura altor programe NASA dedicate monitorizării spațiului, precum Magnetospheric Multiscale Mission (MMS) și PUNCH.
„TRACERS va contribui direct la protejarea modului nostru de viață aici pe Pământ”, a adăugat Westlake.