Nava ucraineană lovită în Marea Neagră a transmis Gărzii de Coastă că la bord a avut loc o explozie şi a cerut schimbarea rutei către Constanţa pentru evaluare / Era la 55 de kilometri de Sf Gheorghe / Comandantul navei nu a cerut asistenţă României

Nava ucraineană lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră a transmis Gărzii de Coastă că la bord a avut loc o explozie şi a cerut schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa pentru a evalua efectele. În momentul respectiv nava era în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, la 55 de kilometri de localitatea Sf. Gheorghe. Comandantul navei nu a solicitat asistenţă României, iar autorităţile nu a fost necesar să int4ervină ppentru salvarea de vieţi.

”În noaptea de 11 spre 12 septembrie a.c., comandantul unei nave civile, sub pavilion străin, aflată în afara apelor teritoriale ale ţării noastre, dar în Zona Economică Exclusivă a României, la aproximativ 30 de mile marine (aproximativ 55 de km) de localitatea Sf. Gheorghe, fiind în marş de la Cernomorsk (Ucraina) către Istanbul (Turcia) a transmis un mesaj radio prin care informa că la bordul navei a avut loc o explozie. Comandantul navei a solicitat schimbarea rutei de navigaţie către Constanţa în vederea evaluării efectelor”, a transmis, joi, Garda de Coastă.

Sursa citată a precizat că nava maritimă de supraveghere MAI 0201, aflată în misiune de patrulare şi supraveghere a zonei de responsabilitate, a fost trimisă în apropierea navei care a transmis mesajul, în coordonare directă cu Autoritatea Navală Română, în vederea acordării asistentei în caz de necesitate.

”Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns în apropierea navei. În urma relaţionării cu comandantul, acesta nu a solicitat asistenţă. Până în acest moment nu a fost necesară intervenţia poliţiştilor de frontieră pentru salvarea de vieţi omeneşti pe mare în acest caz”, a mai transmis sursa  citată.

O navă civilă obişnuită, care avea o încărcătură de grâu destinată Egiptului, a fost lovită de o rachetă rusească imediat ce a părăsit apele teritoriale ucrainene, a anunţat joi preşedintele Volodimir Zelenski, care precizează că aşteaptă ”cu interes” reacţiile internaţionale.

Conform primelor informaţii, nu există, din fericire, victime, a declarat Volodimir Zelenski într-un mesaj postat pe X.

”Vom continua să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne proteja porturile, Marea Neagră şi pentru a furniza alimente pe piaţa mondială. Aceasta este o prioritate reală pentru Ucraina – protejarea vieţilor, şi ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare ţară”, arată Zelenski. „Grâul şi securitatea alimentară nu ar trebui să fie niciodată o ţintă pentru rachete”, spune preşedintele ucrainean.

”Aşteptăm cu interes răspunsul lumii”, a menţionat Zelenski.

”Ucraina este unul dintre principalii contributori mondiali la securitatea alimentară. Stabilitatea internă şi mijloacele de subzistenţă a zeci de ţări din diferite părţi ale lumii depind de funcţionarea normală şi neîntreruptă a coridorului nostru de export alimentar. (…) Livrările noastre de alimente către ţările din Africa şi Orientul Mijlociu sunt esenţiale”, afirmă Zelenski în postarea de pe X.

Rusia s-a retras anul trecut dintr-un acord mediat de Turcia şi ONU prin care se stabilise un coridor pe Marea Neagră pentru transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, care puteau pleca din trei porturi de la Marea Neagră. După ce Moscova a ieşit din acord, motivând că cererile proprii pentru transportul de îngrăşăminte şi plăţile aferente nu au fost satisfăcute, Ucraina şi-a stabilit propriul coridor de siguranţă pentru transport, care trece inclusiv prin apele teritoriale ale României.

 

 

 

Nadia Comăneci, după scandalul de la sol, de la JO: Sper să se găsească o soluţie astfel încât cele trei gimnaste să primească o medalie

Gruparea PSG, obligată să-i plătească 55 de milioane de euro lui Kylian Mbappé