Necazul unora, bucuria altora! Afacerea care a înflorit în ultimii ani, după ce numărul căsătoriilor a scăzut dramatic

În China a înflorit, tot mai mult, în ultimii ani, o nouă afacere. Fotografii s-au reorientat, după ce numărul nunților a scăzut foarte mult.

Ca fotograf de nunți, viața lui Tan Mengmeng depinde în mare măsură de oamenii care se căsătoresc, surprinzând bucuria și fericirea iubirii unui cuplu.

Dar rata căsătoriilor din China a scăzut constant, iar tânăra de 28 de ani, care conduce un studio de fotografie în provincia Henan din centrul țării, a simțit nevoia să își extindă fluxul de venituri pentru a profita de o tendință în creștere: divorțul.

Pe lângă îndrăgostiții care fac schimb de jurăminte, ea fotografiază acum cuplurile care doresc să comemoreze și, în multe cazuri, să sărbătorească sfârșitul căsătoriei lor.

Cifrele oficiale arată că rata căsătoriilor în China este în picaj, scăzând anual de la aproximativ 13 milioane în 2013 la sub 7 milioane în 2022, cel mai scăzut nivel de la începutul înregistrărilor în 1985, potrivit datelor Biroului Național de Statistică din China, scrie CNN.

Țara a înregistrat o ușoară creștere anul trecut, spre 8 milioane, însă autoritățile rămân îngrijorate de această tendință.

Între timp, numărul divorțurilor a crescut, atingând un nivel record de 4,7 milioane în 2019, de peste patru ori mai mare decât acum două decenii, potrivit datelor.

Guvernul a încercat să inverseze creșterea, impunând o nouă lege în 2021 care cere cuplurilor să treacă printr-o perioadă de „răcire” de 30 de zile înainte de a se despărți. Aceasta a dus la o scădere temporară, dar numărul divorțurilor a crescut din nou, cu 25% în 2023 față de anul precedent, potrivit datelor.

Numărul divorțurilor înregistrate în această țară a crescut constant de la mijlocul anilor 2000, în timp ce numărul căsătoriilor înregistrate a scăzut.

Cele două schimbări au contribuit la adâncirea crizei demografice cu care se confruntă a doua mare economie a lumii, exacerbată de încetinirea economiei, de îmbătrânirea rapidă a populației și de faptul că tot mai puține femei au copii după decenii de politică a copilului unic.

Tan spune că și-a orientat serviciile de fotografie către persoanele divorțate după ce a văzut cozile lungi din fața birourilor guvernamentale care se ocupă de separare.

Începând de anul trecut, Tan a fotografiat aproximativ 30 de cupluri, surprinzând momente de durere și bucurie pe măsură ce rupeau legăturile maritale.

„Aceasta este o afacere bună. La urma urmei, atât bucuria, cât și tristețea merită înregistrate”, a declarat Tan.

Incursiunea sa în economia divorțurilor din China dezvăluie multe despre schimbarea atitudinii țării față de căsătorie.

În timp ce divorțul era stigmatizat în societatea chineză, care a pus întotdeauna un accent deosebit pe unitatea și stabilitatea familiei, mulți tineri aleg acum să nu se căsătorească. Pentru cei care aleg să se căsătorească, există o mai mare acceptare dacă mariajul nu funcționează.

Această schimbare culturală a dat naștere unei afaceri în plină expansiune în domeniul fotografiei divorțurilor, nu numai pentru Tan, ci și pentru alți fotografi care speră să obțină profit.

Fotografiile distribuite pe rețeaua de socializare chineză Xiaohongshu arată unele cupluri care își semnează actele de divorț, în timp ce altele pozează cu certificatul de divorț.

„29 de ani. Divorț fericit”, a scris un utilizator alături de o fotografie cu certificatele de căsătorie și de divorț alăturate.

De asemenea, companiile oferă acum servicii pentru a scăpa de vechile suveniruri de nuntă ale unui divorțat și de orice alte suveniruri nedorite într-un mod ceremonial.

Peng Xiujian, cercetător principal la Universitatea Victoria din Australia, spune că schimbarea vremurilor reflectă o generație mai tânără care prioritizează libertatea personală și dezvoltarea carierei.

„Ideea de a rămâne într-o căsnicie nefericită „de dragul aparențelor” sau din obligație își pierde aderența”, a spus ea.

Peng, care studiază tendințele demografice din China, a atribuit, de asemenea, declinul căsătoriilor atât factorilor economici, cât și celor sociali, inclusiv mediului de lucru foarte stresant, pieței competitive a muncii și costului ridicat al vieții.

Pentru cei care aleg divorțul, acesta nu mai este văzut ca fiind rușinos, spune Tan.

„Nu este rușinos să fii suficient de curajos să divorțezi”, a spus Tan. „Ambele părți au încă sentimente… și doresc să comemoreze relația.”

Un cuplu care l-a angajat pe Tan a ales un restaurant unde au avut prima lor întâlnire. Cuplul a comandat câteva mâncăruri nostalgice, stând unul în fața celuilalt nemișcați. „La sfârșitul ședinței foto, amândoi au plâns”, a spus Tan.

Deși țineau unul la celălalt, soția nu mai putea suporta certurile cu socrii, iar soțul era prea ocupat cu munca pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor, a spus Tan.

Tan a spus că, odată, un bărbat a petrecut toată ședința foto jucându-se cu telefonul. Femeia a început să plângă.

Când femeia a primit fotografiile înapoi, a observat că nu erau multe în care apărea fostul ei soț. „Nu am îndrăznit să îi spun că bărbatul mi-a cerut să încerc să nu îi fac poze cu fața”, a declarat Tan.

Curând după aceea, Tan a aflat că bărbatul angajase un alt fotograf pentru a face fotografii de nuntă cu noua sa parteneră.

În timp ce clienții de sex feminin reprezintă majoritatea cererilor pe care le primește, Tan spune că se asigură că și bărbații împart costurile.

Într-o fabrică situată la 60 de mile de capitala chineză Beijing, Liu Wei și echipa sa conduc o afacere care ajută cuplurile divorțate să distrugă dovezile căsătoriei lor.

Chipurile de pe vechile fotografii de nuntă sunt vopsite cu spray, pentru a se asigura respectarea intimității, înainte de a fi aruncate într-un concasor împreună cu alte amintiri.

Pentru cei care caută cu disperare să pună punct și să meargă mai departe, întregul proces este filmat.

Liu a declarat că uneori se simte ca un doctor, fiind nevoit să navigheze printre despărțiri fără să devină prea emotiv.

„Un divorț ar putea să nu fie neapărat un lucru rău. Ar putea fi un lucru bun. Așa că nu este nevoie să vă întristați din cauza asta”, a declarat Liu pentru CNN.

Serviciile sale, care costă între 8 și 28 de dolari, au fost atât de solicitate încât afacerea este înfloritoare, a spus el. De la deschiderea fabricii sale în 2021, el a distrus deja fotografii de nuntă pentru aproximativ 2.500 de cupluri.

Gary Ng, economist la banca franceză de investiții Natixis, a declarat că, deși este greu de prezis dimensiunea pieței și spațiul de creștere, creșterea ratei divorțurilor în China înseamnă că „este inevitabil să existe mai multe activități economice în jurul acesteia”.

Tan, fotografa, se gândește deja cum să își dezvolte afacerea. Cel mai recent plan al ei constă în atragerea clienților care se întorc, în cazul în care soarta va aduce cuplurile divorțate din nou împreună.

„Le voi oferi o reducere de 18% dacă cei doi se recăsătoresc și îmi cer să le fac fotografii”, a spus ea.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Orientul Mijlociu fierbe, Casa Albă avertizează dur Israelul: ‘Escaladarea acestui conflict militar nu este în interesul vostru’

Chinezul Yunchaokete Bu s-a calificat în semifinale la Hangzhou: Săptămâna trecută era învins de românul Cezar Creţu în Cupa Davis