Preşedintele american Donald Trump cere acest acord drept compensaţie pentru ajutorul acordat Ucrainei de predecesorul său Joe Biden de la începutul invaziei ruse în Ucraina în urmă cu trei ani, conform Agerpres.
Ucraina a primit la sfârşitul lunii martie din partea Statelor Unite o nouă versiune a acestui document, care a fost descrisă de mai multe instituţii media şi parlamentari ucraineni ca fiind foarte dezavantajoasă pentru Kiev.
„De îndată ce discuţiile asupra textului vor fi finalizate, acesta va fi semnat”, a declarat oficialul pentru AFP miercuri la Kiev, vorbind sub condiţia anonimatului.
Cu toate acestea, el a refuzat să speculeze cu privire la o posibilă dată de semnare, dar a dat asigurări că acest document nu recunoaşte ajutorul american acordat până acum ca o datorie faţă de Statele Unite.
O delegaţie ucraineană a mers la Washington vineri şi sâmbătă pentru o nouă rundă de negocieri pe această temă.
Luni, secretarul american al Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că Washingtonul şi Kievul sunt „foarte, foarte aproape de un acord” privind minereurile şi că acest document „ar putea fi semnat chiar săptămâna aceasta”.
O versiune anterioară a acordului ar fi trebuit să fie semnat în ziua vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă la sfârşitul lunii februarie, dar disputa sa cu Donald Trump în Biroul Oval a precipitat plecarea sa şi anularea semnării documentului.