Negocierile dintre China şi SUA pe tema tarifelor comerciale: Trump vorbeşte despre „mari progrese”

Donald Trump a salutat, sâmbătă, „marile progrese” înregistrate în cadrul discuţiilor dintre liderii americani şi chinezi de la Geneva privind tarifele vamale şi a susţinut că „a fost negociată o resetare”.

„Foarte bună întâlnirea de astăzi cu China în Elveţia. Multe lucruri au fost discutate, multe lucruri au fost aprobate. O resetare a fost negociată într-un mod prietenos, dar constructiv. Pentru binele Chinei şi al Statelor Unite, dorim ca China să se deschidă către companiile americane. S-au făcut progrese mari”, a scris el pe reţeaua Truth Social.

Discuţiile dintre China şi Statele Unite, care au început sâmbătă dimineaţa într-o vilă de lux din Geneva în încercarea de a soluţiona războiul comercial dintre cele două ţări, au fost suspendate în cursul serii şi urmează să fie reluate duminică dimineaţa.

Semn al importanţei mizei, cele două capitale au trimis reprezentanţi de rang înalt la Geneva în acest weekend pentru discuţii: secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, reprezentantul comercial Jamieson Greer şi vicepremierul chinez He Lifeng. „Contactul stabilit în Elveţia este un pas important în promovarea soluţionării litigiului”, a subliniat agenţia oficială de presă China Nouă înaintea reuniunii.

De la revenirea la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a transformat tarifele într-o armă politică. El a impus o suprataxă de 145% asupra bunurilor din China, pe lângă tarifele preexistente. Beijingul, care a promis că va lupta împotriva suprataxelor lui Donald Trump „până la capăt”, a ripostat cu tarife de 125% la produsele americane. Ca urmare, comerţul bilateral a fost practic blocat, iar pieţele au cunoscut convulsii violente.

Vineri, Donald Trump a făcut un gest propunând scăderea la 80% a tarifelor punitive pe care el însuşi le-a impus produselor chinezeşti. „Preşedintele ar dori să rezolve problema cu China. Aşa cum a spus, ar dori să calmeze situaţia”, a asigurat vineri seara secretarul pentru comerţ Howard Lutnick la Fox News. Gestul rămâne simbolic, deoarece tarifele la acest nivel ar fi în continuare insuportabile pentru majoritatea exporturilor chineze către Statele Unite.

Vicepremierul chinez părea să ajungă la Geneva cu un as în mânecă: vineri, Beijingul a anunţat o creştere de 8,1% a exporturilor sale în aprilie, o cifră de patru ori mai mare decât previziunile analiştilor, dar exporturile către Statele Unite au scăzut cu aproape 18%.

Donald Trump „nu va reduce unilateral tarifele asupra Chinei. Trebuie să vedem şi concesii din partea lor„, a avertizat purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt. ”Un rezultat posibil al discuţiilor din Elveţia ar fi un acord de suspendare a majorităţii, dacă nu a tuturor, tarifelor impuse în acest an pe durata negocierilor bilaterale”, a declarat pentru AFP Bonnie Glaser, care conduce programul Indo-Pacific al German Marshall Fund, un think-tank din Washington.

Aproximativ o mie de militanţi ai dreptei ultraradicale au mărşăluit la Paris

Papa Leon al XIV-lea va spune duminică prima sa rugăciune în calitate de suveran pontif de la balconul bazilicii Sfântul Petru. Mii de credincioşi aşteptaţi la Vatican