Negrescu: România are toate argumentele pentru a deveni avocatul pădurilor europene

„Pădurile sunt o resursă naturală, sunt un element central pentru dezvoltarea economică, dar sunt fundamentul sănătăţii noastre, rezilienţei noastre, securităţii noastre ecologice, dar şi prosperităţii pentru generaţiile viitoare. Nu sunt concepte abstracte, ci sunt elemente esenţiale în dezbaterea care are loc în prezent la nivel european şi trebuie să punctăm aceste aspecte. O ştiţi mai bine decât mine, fiind specialişti în domeniu, că Uniunea Europeană deţine peste 160 de milioane de hectare de păduri, reprezentând o bună parte din biodiversitatea globală şi că pădurile generează peste 2,6 milioane de locuri de muncă (…) Totodată, nu putem ignora impactul semnificativ pe care pădurile îl au în dezvoltarea durabilă a multor comunităţi europene şi în mod special a zonelor rurale. În acelaşi timp, trebuie să fim lucizi, nu putem nici exagera, trebuie să ne uităm la realităţi (…) Este important să subliniem că doar 2,4% dintre pădurile noastre sunt într-o stare naturală neafectată, iar 85% dintre pădurile protejate se află, din nefericire, într-o stare de conservare (…) România are toate argumentele pentru a deveni avocatul pădurilor europene şi avem în sensul acesta comunităţi implicate, organizaţii implicate şi un sistem public cât de cât creionat”, a punctat Negrescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, una dintre cele oportunităţile momentului ar fi crearea unui Fond european dedicat reîmpăduririlor şi restaurărilor pădurilor existente.

„Este foarte bine că în PNRR există investiţii consistente pe zona de împăduriri. Important este cum atingem această ţintă la nivel european. Plecând de la aceste rezultate, important este să vedem ce facem de acum încolo. Cred că poate fi o oportunitate pentru noi să susţinem crearea unui Fond european dedicat strict reîmpăduririlor şi restaurărilor pădurilor degradate. O altă propunere la care ştiu că ţineţi mult ar fi introducerea plăţilor pentru servicii ecosistemice, pentru a recompensa proprietarii de păduri care contribuie la conservarea biodiversităţii, la absorbţia carbonului, cu susţinerea autorităţilor locale şi regionale prin instrumente financiare dedicate managementului durabil al pădurilor. Aici va fi foarte importantă viitoarea Politică de Coeziune. În actuala propunere făcută de Comisia Europeană nu mai există fonduri dedicate pentru dezvoltarea rurală şi, în consecinţă, va fi oportun să vedem unde găsim sume suplimentare. Altă propunere: crearea unui sistem european de alertă timpurie şi intervenţie rapidă pentru prevenirea şi combaterea incendiilor forestiere”, a menţionat europarlamentarul.

În viziunea lui Negrescu,”putem investi inteligent în păduri, pentru că investim astfel în viitorul nostru”.

„Cred, sincer, că pădurile au legătură şi sunt un factor determinant pentru viitorul nostru sustenabil, prosper şi rezilient. Din nou, folosesc cuvinte-cheie esenţiale în dezbaterea prezentă la nivel european. Pădurile sunt esenţiale şi pentru securitatea noastră, alt concept esenţial în dezbaterea care loc în prezent la nivel european”, a susţinut Victor Negrescu.

Un consorţiu format din Universitatea Transilvania din Braşov – Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, WWF România, ASFOR, Asociaţia Administratorilor de Arii Naturale Protejate din România (ANANP), Asociaţia Proprietarilor şi Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei (APAPET), Asociaţia Administratorilor de Păduri din România (AAP) şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) organizează, luni, conferinţa de specialitate cu tema „Pădurile – pilon central al viitorului investiţiilor verzi în Europa”.

Cele două puteri nucleare, India și Pakistan, continuă conflictul: focuri de armă între cele două tabere pentru a patra noapte la rând

Toyota ia în considerare să investească 42 de miliarde de dolari în preluarea unui furnizor