Campionul Eurovision 2024 a declarat că nu susţine prezenţa continuă a Israelului în concurs. Nemo a câştigat concursul muzical în numele Elveţiei în 2024 cu piesa „The Code”, în ceea ce s-a dovedit a fi un an deosebit de controversat pentru eveniment, scrie huffingtonpost.co.uk.
Pe fondul conflictului continuu din Orientul Mijlociu, mulţi critici au cerut anul trecut boicotarea Eurovision dacă Israelului i se permite să rămână. În aceeaşi perioadă, Nemo a fost, de asemenea, unul dintre cei nouă artişti implicaţi în emisiune care au emis o declaraţie de grup prin care îşi exprimau solidaritatea cu Palestina înainte de eveniment.
În perioada premergătoare ediţiei din acest an a Eurovision, concursul se confruntă din nou cu o examinare amănunţită a participării Israelului, mai mult de 70 de artişti şi interpreţi asociaţi cu concursul în trecut – inclusiv doi foşti câştigători – împărtăşind o scrisoare deschisă în această săptămână prin care solicită ca Israelul să fie exclus de la viitorul eveniment.
Întrebat în timpul unui interviu cu HuffPost UK dacă acesta este un subiect asupra căruia are o opinie, Nemo a răspuns: „Da, am. Personal, simt că nu are sens ca Israelul să facă parte din acest Eurovision. Şi de Eurovision în general, în acest moment”.
„Nu ştiu cât de mult vreau să intru în detalii, dar aş spune că nu susţin faptul că Israelul face parte din Eurovision în acest moment”.
Nemo a furnizat ulterior HuffPost UK cu o declaraţie suplimentară: „Susţin apelul pentru excluderea Israelului de la concursul Eurovision Song Contest”.
„Acţiunile Israelului sunt în contradicţie fundamentală cu valorile pe care Eurovision pretinde să le susţină – pacea, unitatea şi respectarea drepturilor omului”.
Ca răspuns la apelurile artiştilor pentru ca Israelul să fie interzis la Eurovision, Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a declarat la începutul acestei săptămâni: „Înţelegem preocupările şi opiniile profund susţinute în jurul conflictului actual din Orientul Mijlociu. EBU nu este imună la evenimentele globale, dar, împreună cu membrii noştri, este rolul nostru să ne asigurăm că acest concurs rămâne – în centrul său – un eveniment universal care promovează conexiunile, diversitatea şi incluziunea prin muzică”.
„Cu toţii aspirăm să menţinem Concursul Eurovision al Cântecului pozitiv şi incluziv şi aspirăm să arătăm lumii cum ar putea fi, mai degrabă decât cum este în mod necesar”.
„Vă reamintesc că EBU este o asociaţie a serviciilor publice de radiodifuziune, nu a guvernelor, care sunt toate eligibile pentru a participa la concursul Eurovision în fiecare an dacă îndeplinesc cerinţele necesare. „Nu este rolul nostru să facem comparaţii între conflicte. Ca parte a misiunii sale de a asigura un viitor durabil pentru mass-media de serviciu public, EBU sprijină membrul nostru israelian KAN împotriva ameninţării de a fi privatizat sau închis de către guvernul israelian”, a continuat EBU.