Neregulile comise în timpul alegerilor din Georgia trebuie clarificate şi rezolvate (Consiliul European)

Charles Michel a mai spus că summitul UE din noiembrie va analiza situaţia şi va stabili următorii paşi în ce priveşte relaţiile din Uniunea Europeană şi Georgia.

„Facem apel la Comisia Electorală Centrală din Georgia şi la autorităţile relevante să investigheze şi să soluţioneze rapid, transparent şi independent neregulile electorale şi acuzaţiile formulate în acest sens”, a declarat duminică Charles Michel.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a insistat duminică pentru o investigație rapidă și transparentă a presupuselor nereguli din timpul alegerilor din Georgia și a declarat că va pune subiectul pe ordinea de zi a unui summit al UE în noiembrie, scrie Reuters.

„Presupusele nereguli din timpul alegerilor din Georgia trebuie clarificate și abordate cu seriozitate”, a declarat el într-o postare pe platforma de socializare X.

Partidul de guvernământ din Georgia a obținut aproape 54% din voturi la alegerile parlamentare de sâmbătă, a declarat duminică comisia electorală, în timp ce partidele de opoziție au contestat rezultatul, iar observatorii voturilor au raportat încălcări semnificative.

Rezultatul, cu aproape toate secțiile de votare numărate, a fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au considerat alegerile drept o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia și o opoziție care vizează integrarea rapidă cu Europa.

Michel a declarat că va pune subiectul pe ordinea de zi a summitului informal al UE de la Budapesta din 8 noiembrie, care va „evalua situația și va stabili următorii pași în relațiile noastre cu Georgia”.

De asemenea, el a făcut apel la conducerea georgiană să își demonstreze angajamentul ferm față de calea țării către UE.

„Dialogul constructiv și incluziv în întregul spectru politic este acum primordial”, a spus el.

Potrivit Comisiei, partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va obține 89 de locuri în parlament, cu unul mai puțin decât în 2020, iar patru partide de opoziție pro-occidentale vor primi 61 de locuri în total.

O serie de încălcări au fost raportate duminică de către trei misiuni de monitorizare separate, care au declarat că presupusele încălcări, inclusiv falsificarea buletinelor de vot, mită, intimidarea alegătorilor și violențe în apropierea secțiilor de votare, ar fi putut afecta rezultatul, dar nu au calificat rezultatul drept fraudulos.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Răsturnare de situație – Partidele de opoziţie din Japonia au câştigat majoritatea parlamentară în alegerile generale

Alegeri prezidențiale în Uruguay. Se anunță deja un Tur II