Netanyahu, după uciderea lui Sinwar: Războiul nu s-a încheiat. Cei care deţin ostatici vor fi cruţaţi, dacă depun armele şi îi eliberează

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi seara că moartea liderului Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, dar a avertizat că războiul din Gaza nu s-a încheiat şi că Israelul va continua până când ostaticii se vor întoarce acasă, relatează The Times of Israel.

„Astăzi am reglat conturile. Astăzi răul a primit o lovitură, dar sarcina noastră nu a fost încă încheiată”, a spus Netanyahu într-o declaraţie video înregistrată. „Dragelor familii ale ostaticilor, le spun: acesta este un moment important în război. Vom continua cu toată forţa până când toţi cei dragi vouă, cei dragi nouă, vor fi acasă”, le-a spus premierul israelian

„Hamas nu va mai conduce Gaza”, a promis Netanyahu. „Acesta este începutul zilei de după Hamas şi aceasta este o oportunitate pentru voi, locuitorii din Gaza, de a vă elibera în sfârşit de tirania sa”, a afirmat Netanyahu, adresându-se apoi civililor din Gaza. „Sinwar v-a ruinat viaţa. El v-a spus că este un leu, dar în realitate se ascundea într-o vizuină întunecată. Şi a fost ucis când a fugit în panică de soldaţii noştri”, le-a spus Netanyahu.

„Teroriştilor Hamas le spun: liderii voştri fug şi vor fi eliminaţi”, a continuat el. „Tuturor celor care deţin ostatici li se va permite să trăiască dacă depun armele şi îşi eliberează prizonierii”, a promis premierul israelian. „Şi în acelaşi timp spun: oricine le face rău ostaticilor noştri, va avea sânge pe frunte”, a adăugat Netanyahu. „Vom ajunge la o socoteală cu el”, a ameninţat premierul.

Netanyahu a subliniat că eliberarea ostaticilor apropie sfârşitul războiului.

Adresându-se apoi naţiunilor din Orientul Mijlociu, Netanyahu a spus că există „o mare oportunitate de a opri axa răului (Iranul şi aliaţii lui – n.r.) şi de a crea un viitor diferit”.

Reglându-şi apoi conturile cu criticii, Netanyahu a spus că uciderea lui Sinwar arată clar celor din Israel şi din străinătate de ce guvernul său a insistat să continue războiul. Iată „ce ce am insistat, în faţa tuturor presiunilor, să intrăm în Rafah, bastionul fortificat al Hamas, unde s-au ascuns Sinwar şi mulţi dintre ucigaşi”, a punctat el.

Cu toate acestea, a avertizat Netanyahu, războiul nu s-a încheiat încă şi continuă să plătească un tribut greu.

Liderul Hamas Yahya Sinwar, creierul atacului asupra Israelului din 7 octombrie 2023 care a declanşat războiul din Gaza, a fost ucis de forţele israeliene în enclava palestiniană, a anunţat joi Israelul.

Uciderea sa marchează un succes uriaş pentru Israel şi un eveniment crucial în conflictul care durează de un an. Există o serie de scenarii posibile pentru ceea ce se va întâmpla în continuare, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a indicat că războiul va continua.

Armata israeliană a declarat că l-a ucis miercuri pe Sinwar într-o operaţiune în sudul Fâşiei Gaza. „După finalizarea procesului de identificare a cadavrului, se poate confirma că Yahya Sinwar a fost eliminat”, a anunţat acesta.

Nu a existat deocamdată niciun comentariu imediat din partea Hamas. În Israel, familiile ostaticilor deţinuţi de Hamas în Gaza au declarat că speră să se ajungă acum la o încetare a focului care să-i aducă acasă pe prizonieri.

În Gaza, lovită neîncetat de forţele israeliene timp de un an, locuitorii cred că războiul va continua, dar că încă se agaţă de speranţa lor de autodeterminare, relatează Reuters.

MApN: Un nou coridor de mobilitate militară, între România, Bulgaria şi Turcia

VIDEO Planul de 100 de miliarde de euro al României, dezvăluit de Marcel Ciolacu – Ultimele vești despre Schengen