Nicaragua anunţă că se retrage din UNESCO după un premiu acordat unui ziar de opoziţie

Nicaragua a informat UNESCO cu privire la intenţia sa de a părăsi organizaţia după ce aceasta a acordat Premiul mondial pentru libertatea presei cotidianului La Prensa, a cărui redacţie a fost obligată să se exileze, a anunţat duminică UNESCO, potrivit AFP.

Această decizie „va priva poporul din Nicaragua de beneficiile cooperării, în special în domeniile educaţiei şi culturii”, a declarat directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, într-un comunicat de presă, după primirea unei scrisori oficiale de la Managua.

”UNESCO este, de asemenea, pe deplin în rolul său atunci când apără libertatea de exprimare şi libertatea presei în întreaga lume ”, a adăugat organizaţia. Comunicatul de presă precizează că „din 2021, după încarcerarea şi expulzarea din ţară a liderilor săi şi confiscarea bunurilor sale”, ziarul şi-a continuat activitatea online, cu o echipă care operează în principal din Costa Rica, Spania, Mexic, Germania şi Statele Unite.

Cel mai vechi ziar din Nicaragua, La Prensa, care a jucat un rol important în lupta împotriva dictaturii lui Anastasio Somoza, a denunţat dominaţia preşedintelui Daniel Ortega, care conduce această ţară din America Centrală din 2007, şi a soţiei sale Rosario Murillo, vicepreşedinte din 2017 şi devenită „copreşedinte” în februarie. 

Confruntat cu atacuri repetate din partea autorităţilor, acest cotidian, fondat în 1926, a fost obligat să înceteze publicarea tipărită în 2021. Angajaţii săi au fugit din Nicaragua, iar în prezent cotidianul este publicat online din străinătate.

Directorul său, Juan Lorenzo Holmann, a fost arestat în 2021 şi condamnat la nouă ani de închisoare pentru spălare de bani, înainte de a fi eliberat şi expulzat în Statele Unite, împreună cu alţi 221 de disidenţi, în februarie 2023. Sediul ziarului din capitala Managua a fost transformat de autorităţi într-un „centru cultural”. „Este o mare onoare pentru La Prensa să primească acest premiu (…) şi îl primim cu profundă recunoştinţă în aceste momente dificile”, a declarat Juan Lorenzo Holmann, contactat de AFP.

„În Nicaragua nu există jurnalism independent, el este criminalizat de dictatură. Jurnalismul nu este o vocaţie, nu este o profesie, a devenit o preoţie”, a adăugat el, precizând că «acest premiu nu este doar pentru La Prensa, ci pentru Nicaragua şi pentru toţi jurnaliştii independenţi care continuă să relateze din străinătate». „La Prensa a depus eforturi curajoase pentru a aduce adevărul poporului din Nicaragua”, a lăudat preşedintele juriului care a acordat premiul, Yasuomi Sawa: «Forţat la exil, acest ziar menţine cu curaj flacăra libertăţii presei».

Nicaragua ocupă locul 172 (din 180) în clasamentul libertăţii presei publicat vineri de Reporteri fără frontiere (RSF), care consideră că „presa independentă continuă să trăiască un adevărat coşmar” în această ţară. 

Premiul mondial Unesco/Guillermo Cano pentru libertatea presei – care poartă numele unui jurnalist columbian asasinat în 1986 – va fi decernat oficial în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Bruxelles la 7 mai. 

Premiul este acordat în fiecare an „unei persoane, organizaţii sau instituţii care a avut o contribuţie remarcabilă la apărarea sau promovarea libertăţii presei oriunde în lume, în special atunci când această contribuţie a fost făcută sfidând pericolul şi cu curaj”, explică UNESCO.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025 – Rezultate finale judeţul Arad: George Simion – 46,66%, urmat de Crin Antonescu – 19,51%

La Liga: Egal fără goluri în derby-ul basc, Real Sociedad – Athletic Bilbao 0-0