Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat vineri, la aniversarea a 30 de ani de la reorganizarea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, că Armata Română, o perioadă bună de timp nu a beneficiat de finanţarea necesară pentru a avea un ritm coerent de dotare şi echipare şi doar începând cu 2017, am început să resimţim efectele unei bugetări care să ne permită să vorbim despre tehnică, despre echipamente noi.
”Dragi camarazi în rezervă, camarazi din armata Poloniei, dragi elevi, mă bucur mult că sunt astăzi din nou în mijlocul familiei Batalionului 26 Neagoe Basarab. O să îmi permit să folosesc şi sintagma atât de cunoscută şi în armata română şi nu numai, Scorpionii roşii, pentru că este un simbol care este foarte uşor de recunoscut şi peste tot pe unde am fost în lume, cei cu care m-am întâlnit şi-au amintit că au fost împreună în teatrele de operaţiuni, în cele 14 misiuni externe, pe cele 3 continente”, a spus preşedintele Senatului în discurs.
Nicolae Ciucă a arătat că a venit cu emoţie pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de tot ceea ce a însemnat Batalionul 26 pentru el, pentru cei care sunt activi sau în rezervă, cu recunoştinţă pentru cei care au pus bazele acestei unităţi, acum 30 de ani.
”Am venit să retrăiesc emoţia când veneam aci pe alee şi ne vedeam cu Statul Major, să retrăiesc emoţia când veneam în fiecare dimineaţă în faţa batalionului şi o perioadă bună de timp, când ploua, că doar nu era tot platoul asfaltat, ne chinuiam să desfăşurăm ceremonia de dimineaţă cu intonarea imnului şi ridicarea drapelului. Am venit să îmi aduc aminte de ceea ce s-a petrecut când Batalionul a fost nominalizat ca parte componentă a rezervei strategice pentru SFOR şi KFOR şi care erau eforturile la nivelul Statului Major”, a povestit Ciucă.
El a spus că îşi aminteşte cum au constituit într-o încăpere la Biroul Operaţii Biblioteca de la Alexandria. ”Îmi aduc aminte de toate discuţiile şi disputele noastre pe acronime, pe sintagme, pe înţelegerea lor şi când disputele ajungeau la un anumit nivel, venea Daniel Ene, Dumnezeul să îl ierte, care a plecat la Dumnezeu, şi spunea haideţi să deschidem Biblioteca de la Alexandria şi acolo ne lămuream”, a adăugat liderul PNL.
Nicolae Ciucă a subliniat că ”Armata română, o perioadă bună de timp nu a beneficiat de finanţarea necesară pentru a putea să aibă un ritm coerent de dotare şi echipare”.
”Începând cu 2015, mai bine zis cu 2017, am început să resimţim efectele unei bugetări care să ne permită să vorbim despre tehnică, despre echipamente noi, despre un alt fel de a gândi, de a planifica tot ceea ce ţine de evoluţia Armatei Române. Nu întâmplător, astăzi, avem două echipamente de tehnică militară care reprezintă una ditnre ultimele achiziţii în sensul modernizării, dotării cu echipamente care să fie ineroperabile cu celelalte armate ale NATO”, a completat Ciucă.
El a precizat că toate aceste echipamente ne dau o undă de speranţă că Armata Română poate să realizeze capabilităţi consolidate şi poate cu adevărat să îşi îndeplinească datoria sacră de apărare a ţării, de asigurare a ceea ce înseamnă siguranţa cetăţenilor României.