Nicolae Ciucă, după discuţii cu reprezentanţi ai industriei de apărare: Este responsabilitate naţională tot ceea ce se întâmplă cu structurile de apărare, de la doctrină până la întrebuinţare – FOTO

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă că ceea ce se întâmplă cu structurile de apărare, indiferent de nivelul acestora, reprezintă „responsabilitate naţională”. Cucă aminteşte că bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027 se ridică la aproape 8 miliarde de euro, subliniind că este important ca structurile care ţin de industria de apărare, fie că sunt publice sau private, să acceseze proiectele şi programele care pot fi finanţate din aceste fonduri.

„Este responsabilitate naţională tot ceea ce se întâmplă cu structurile de apărare, de la doctrină până la întrebuinţare. Dar în acelaşi timp trebuie să vedem partea de integrare pe nivele de standard şi pe tot ceea ce înseamnă noi capacităţi de producţie la nivel european, folosind standardele cele mai ridicate de tehnologie şi achiziţiile publice comune (la nivel european – n.r.)”, a declarat Nicolae Ciucă luni, în timpul unei vizite în judeţul Alba, unde a avut discuţii cu reprezentanţi ai industriei de apărare, inclusiv cu cei ai unui operator privat din acest domeniu.

Preşedintele Senatului consideră că este nevoie de un dialog cu mediul de afaceri din industria de apărare, ţinând cont şi de cele mai recente decizii din CSAT privind înzestrarea Armatei pentru următorii zece ani.
„Am discutat despre oportunităţile oferite de proiectele şi programele la nivel european. Există, în momentul de faţă, o foaie de parcurs pe care preşedinte Comisiei Europene a trasat-o comisarului european pentru apărare, sunt acolo linii foarte importante de care trebuie să ţinem cont în ceea ce priveşte priorităţile şi perspectivele de alocare financiară dacă ne referim la o alocare iniţială 500 de milioane pentru producerea de muniţii, bani care sunt alocaţi din Fondul European de Apărare care la rândul său, se ridică la 7,953 miliarde de euro pentru cadrul multianual 2021-2027. Este important să avem acest dialog, să avem această perspectivă şi să facem în aşa fel încât să integrăm de la cel mai înalt nivel, de la instituţiile guvernamentale, toate capabilităţile noastre şi să putem să acordăm sprijinul necesar să depăşim odată acest prag al diferenţelor dintre industria de stat şi cea privată, pentru că există operatori privaţi (…) care au şi capacitate şi disponibilitate pentru a putea să intre în toate aceste şi programe”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

 
Acesta a precizat că nu trebuie pierdută experienţa pe care industria de apărare dezvoltată la Cugir a dobândit-o în timp.
„Cugirul este o capacitate pe care nu ne putem permite să o pierdem, nu numai din punct de vedere al producţiei, ci şi din punct de vedere al know how-ului, al forţei de muncă, al oamenilor care au trudit aci cu pasiune şi care încă mai au pasiune”, a mai declarat fostul ministru al Apărării Naţionale.
Nicolae Ciucă a făcut, sâmbătă, vizite în oraşul Cugir, cu ocazia a 225 de la inaugurarea primei fabrici de prelucrare a oţelului în această localitate.

Ciolacu, despre metroul din Cluj-Napoca: Vom găsi soluţii să nu oprim această investiţie

Rusia şi China au început sâmbătă exerciţii navale în Marea Japoniei