Potrivit președintelui, faptul că două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceauşescu un lider bun arată cât de fragilă este memoria noastră colectivă şi cât de uşor pot fi manipulate percepţiile atunci când statul nu investeşte suficient în educaţie istorică, civică şi în comunicarea onestă cu cetăţenii.
„Mă îngrijorează profund rezultatele studiului prezentat astăzi de INSCOP şi IICMER. În opinia mea, principalul motiv pentru care tot mai mulţi români idealizează comunismul este dezamăgirea profundă faţă de clasa politică din ultimele trei decenii. Corupţia, lipsa de transparenţă, promisiunile nerespectate şi sentimentul de nedreptate au slăbit încrederea oamenilor în prezent şi în viitor. Când speranţele sunt înşelate ani la rând, nostalgia devine o reacţie firească, chiar dacă se bazează pe o imagine distorsionată a trecutului”, spune preşedintele Nicuşor Dan, într-un mesaj pe Facebook.
Potrivit preşedintelui, „această imagine falsă despre perioada comunistă este întreţinută şi de campanii de dezinformare, care încearcă să submineze valorile democratice şi să ofere un trecut împachetat frumos, în timp ce ascund adevărul despre represiune, frică, foamete şi lipsa de libertate”.
„Faptul că două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceauşescu un lider bun arată cât de fragilă este memoria noastră colectivă şi cât de uşor pot fi manipulate percepţiile atunci când statul nu investeşte suficient în educaţie istorică, civică şi în comunicarea onestă cu cetăţenii. Pentru a păstra democraţia vie şi relevantă, trebuie să combatem ferm dezinformarea, să redăm oamenilor încrederea prin politici publice corecte şi să construim o societate în care dreptatea, echitatea şi dezvoltarea reală să fie resimţite de toţi cetăţenii”, menţionează Nicușor Dan.
„România nu poate construi un viitor solid privind înapoi cu iluzii. Avem datoria de a învăţa din trecut, nu de a-l reînvia”, mai transmite Nicuşor Dan.
Aproape două treimi dintre cei chestionaţi spun că Nicolae Ceauşescu a fost un lider bun pentru România, conform datelor unei cercetări sociologice dedicate nostalgiei după comunism, realizată de INSCOP Research în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Comunist (IICCMER).
„Rezultatele cercetării indică o prăpastie imensă între realitate şi percepţia populaţiei României cu privire la regimul comunist, creionând astfel tabloul unei societăţi aproape complet fragilizată în faţa războiului informaţional / hibrid / cognitiv care face deja ravagii”, afirmă directorul general INSCOP Research, Remus Ştefureac.
Sondaj INSCOP despre comunism by florinpuscas