Nicuşor Dan, care şi-a anunţat intenţia de a candida ca independent pentru funcţia de preşedinte al ţării, consideră că înainte de a se organiza din nou alegeri pentru funcţia supremă în stat trebuie lămurite împrejurările care au dus la anularea alegerilor din 24 noiembrie. „Sunt oameni, inclusiv votanţii lui Călin Georgescu, votanţi ai Elenei Lasconi, care credeau în candidaţii ăştia, credeau că candidatul pe care ei îl susţin va câştiga, că le va schimba în bine viaţa, ceea ce e absolut legitim şi oamenii ăştia trebuie să aibă o explicaţie”, spune edilul, subliniind că, având în vedere că suspiciunile sunt legate de fapte comise online, iar activitatea online „lasă urme”, lămuririle cu privire la aceste chestiuni „nu sunt aşa complicate”.
Întrebat, sâmbătă, într-o emisiune la TVR Info, când ar trebui, în opinia sa, să fie reluate alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării, Nicuşor Dan reafirmă că organizarea din nou a scrutinului nu trebuie făcută înainte ca autorităţile să aducă lămuriri cu privire şa motivele pentru care scrutinul din 24 noiembrie a fost anulat.
„Eu cred că înainte de a discuta de chestiunea asta (a datei alegerilor prezidenţiale – n.r.), chestiunea extrem de importantă este să lămurim de ce am anulat alegerile din 24 noiembrie şi cele care urmau să fie în 8 decembrie, turul 1, turul 2. Pentru că sunt oameni, inclusiv votanţii lui Călin Georgescu, votanţi ai Elenei Lasconi, care credeau în candidaţii ăştia, credeau că candidatul pe care ei îl susţin va câştiga, că le va schimba în bine viaţa, ceea ce e absolut legitim şi oamenii ăştia trebuie să aibă o explicaţie. Consider că explicaţia este departe de a fi suficientă în momentul ăsta”, a afirmat Nicuşor Dan la TVR Info, sâmbătă.
Acesta este de părere că, având în vedere că suspiciunile sunt legate de fapte comise online, iar activitatea online „lasă urme”, lămuririle cu privire la aceste chestiuni „nu sunt aşa complicate”.
„Ce ştim până în acest moment este că avem un candidat care a spus că a avut o campanie cu costuri zero şi s-a dovedit că au fost plătiţi oameni de ordinul sutelor de mii de euro pentru a face publicitate pentru nişte canale care au dus către acest candidat. Specialişti în campanii politice, în comunicare politică, spun că această campanie este de ordinul milioanelor sau chiar de ordinul zecilor de milioane de euro şi că au folosit instrumente care nu s-au mai văzut în comunicarea politică din România. Şi atunci e o diferenţă între una şi alta şi dacă e vorba de milioane de euro trebuie să vedem de unde au venit banii ăştia pentru că noi avem o legislaţie care limitează şi spune cum se fac cheltuielile în campanie. Sunt şi parteneri ai noştri, de exemplu, câţiva senatori din Senatul Statelor Unite, care au spus că e o influenţă a Rusiei, există şi o suspiciune al Comisiei Europene. Toate lucrurile astea trebuie lămurite pentru că e vorba de încredere în principala instituţie a democraţiei, procesul de alegere. Eu cred că este obligatoriu să fie lămurite pentru că altfel, pe bună dreptate, mulţi oameni vor merge cu neîncredere la noua rundă de alegeri şi nu sunt lucruri aşa de complicate totuşi. Sunt chestiuni electronice sau informatice şi toate lucrurile astea lasă nişte urme. Nu cred că e aşa o problemă”, a adăugat Nicuşor Dan.
El a răspuns şi celor care l-au votat pentru a continua proiectele ca primar al Capitalei, arătând că ar fi „mai util pentru Bucureşti în calitatea de preşedinte decât în calitatea de primar” şi prezicând că şi-a dorit pentru Capitală „o direcţie”, iar oraşul a intrat deja pe acea direcţie.