Nicuşor Dan crede că, în cazul unui cutremur de şase sau şapte grade, planşeul de la Unirii ar rezista / Edilul arată că acesta este încadrat în categoria ”nesatisfăcător” din punctul de vedere al siguranţei, dar expertul nu spune că s-ar prăbuşi

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că pasajul de la Unirii, pentru care Primăria Sectorului 4 propune realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de consolidare, este încadrat în categoria a patra din cinci în ceea ce priveşte siguranţa, unu fiind categoria cu cel mai ridicat nivel de siguranţă, iar cinci fiind cel mai rău nivel de securitate a construcţiilor de acest gen. Dan susţine că nu este expert în structuri de rezistenţă, dar opinează că la un cutremur puternic pasajul ar rezista.

”Să faci poduri şi pasaje e o ştiinţă, de 150 de ani. Noi avem o expertiză făcut de un expert, cu ştampila de expert, care spune că acest planşeu (…) expertiza pe care noi avem făcută de către Primăria Sectorului 4 şi depusă la noi de către ei spune că acest capac de beton este în clasa a patra. Podurile şi pasajele, din punctul de vedere al siguranţei, sunt împărţite în cinci; categoria întâi e cea mai bună, categoria cinci e cea mai rea. Categoria a patra e a doua cea mai rea şi se numeşte nesatisfăcător. Iar Obor, Lujerului şi podul de pe Bucureşti-Ploieşti sunt în categoria cincea, adică sunt într-o stare mai gravă. Când eşti în categoria a patra nu eşti în pericol de prăbuşire”, a declarat Nicuşor Dan joi seară, la Euronews România.

El spune că expertiza făcută la solicitarea Primăriei Sectorului 4 a fost făcută în urmă cu doi ani, la aceasta se adaugă ”trei pagini” realizate de acelaşi expert, care arată în aceste documente că ”situaţia s-a deteriorat”, fără a spune că planşeul este în pericol de prăbuşire.

Întrebat dacă în situaţia unui seism puternic planşeul ar ceda, Nicuşor Dan afirmă că nu este specialist, dar este de părere că acest lucru nu se va întâmpla.

”Nu sunt specialist în structuri de rezistenţă, dar în opinia mea nu există un risc la un cutremur normal de magnitudine 6. La cutremur de magnitudine 7 problemele vor fi mari, dar în special pe clădiri”, a adăugat primarul general.

Edilul spune că nu doreşte ca Primăria Generală să mai dea autorizaţii pentru lucrări în regim de urgenţă decât atunci când situaţia o impune cu adevărat. Dan a dat exemplul Prelungirii Ghencea, al zonei Berzei Buzeşti unde s-au făcut intervenţii în baza unor autorizaţii emise în regim de urgenţă, după care au apărut probleme şi lucrările au durat mai mult.

”Noi vrem să stopăm asta, vrem să respectăm legea şi în măsura în care expertul vine şi ne spune aici e pericol public, aici e pericol public, aici e pericol public, caz în care vom da aici, aici şi aici autorizaţia de pe o zi pe alta, ca să sprijine, până când vin cu autorizaţia normală, aşteptăm ca ei să vină cu o documentaţie normală pentru autorizaţie ca să dăm o autorizaţie normală”, a reafirmat Nicuşor Dan.

Edilul a explicat că Primăria Sectorului 4 a solicitat, în luna august a acestui an, eliberarea unui certificat de urbanism pentru lucrarea în această zonă, iar Primăria Generală a eliberat certificatul în primele zile ale lui septembrie, cerând administraţiei de sector să obţină avizele necesare de la Metrorex şi administratorii de utilităţi.

”Aceste avize nu sunt o birocraţie inutilă, ci sunt condiţii tehnice pe care numai deţinătorii de reţele, respectiv Metrorex pot să le impună”, argumentează primarul general.

 

Moarte misterioasă a unui miliardar din SUA – A fost găsit în lacul de pe proprietatea sa

Primarul general afirmă că pasajele Unirii, Lujerului şi Obor, deşi au nevoie de reabilitare, nu prezintă pericol pentru cei care le tranzitează: Dacă ar fi fost pericol public, le-am fi închis, dar nu se pune problema