Nicuşor Dan: Dacă va fi aprobat de CGMB, referendumul trebuie să aibă loc, potrivit legii şi Constituţiei / Guvernul trebuie să dea o reglementare, aşa cum a făcut-o în mai multe rânduri, de fiecare dată cu foarte puţin timp înainte de alegeri

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, vine cu clarificări pentru opinia publică în legătură cu organizarea referendumului, arătând că, dacă va fi aprobat de CGMB, în şedinţa de luni, referendumul trebuie să aibă loc, conform legii şi Constituţiei iar pentru a facilita desfăşurarea lui în aceleaşi secţii de votare cu cele pentru alegerile prezidenţiale, Guvernul trebuie să dea o reglementare, aşa cum a făcut-o în mai multe rânduri, de fiecare dată cu foarte puţin timp înainte de alegeri.

”Clarificări pentru opinia publică în legătură cu organizarea referendumului: Dacă va fi aprobat de Consiliul General în şedinţa de luni, referendumul trebuie să aibă loc, potrivit legii şi Constituţiei. ⁠Suveranitatea naţională aparţine poporului român care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum – articolul 2 din Constituţie şi legea 3/2000”, arată primarul într-o postare. 
 
Edilul din Capitală afirmă că, pentru a facilita desfăşurarea referendumului în aceleaşi secţii de votare cu cele pentru alegerile prezidenţiale şi pentru limitarea costurilor, Guvernul trebuie să dea o reglementare, aşa cum a făcut-o în mai multe rânduri, de fiecare dată cu foarte puţin timp înainte de alegeri. Mai jos, situaţiile din trecut:

 
”Referendumul naţional din anul 2009 iniţiat de preşedintele Traian Băsescu (cu tema Parlament unicameral şi Parlament cu maxim 300 de persoane) s-a desfăşurat în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale (22 noiembrie 2009). OUG nr. 103 din 30 septembrie 2009 (prim-ministru Emil Boc), publicată în Monitorul Oficial nr. 656 din 2 octombrie 2009, introduce art. 15 indice 1 în Legea nr. 3/2000, pentru a facilita desfăşurarea referendumului naţional simultan cu alegerile generale, în cadrul aceloraşi secţii de votare, cu operaţiunile electorale îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale”, precizează primarul. 
 
Nicuşor Dan mai afirmă că ”referendumul local din anul 2018 iniţiat de Consiliul Judeţean Olt pentru atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt s-a desfăşurat în aceleaşi zile cu referendumul naţional de revizuire a Constituţiei iniţiat de Coaliţia pentru Familie (6-7 octombrie 2018). OUG nr. 86 din 18 septembrie 2018 (prim-ministru Viorica Dăncilă), publicată în Monitorul Oficial nr. 799 din 18 septembrie 2018, introduce art. 15 indice 2 în Legea nr. 3/2000, pentru a facilita desfăşurarea referendumului local simultan cu referendumul naţional, în cadrul aceloraşi secţii de votare, cu operaţiunile electorale îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale”. 
 
”Referendumul naţional din anul 2019 iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei s-a desfăşurat în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European (26 mai 2019). OUG nr. 29 din 8 mai 2019 (prim-ministru Viorica Dăncilă), publicată în Monitorul Oficial nr. 358 din 8 mai 2019, modifică art. 15 indice 1 din Legea nr. 3/2000, pentru a introduce clarificări legislative suplimentare în vederea facilitării desfăşurării referendumului naţional simultan cu alegerile generale”, mai arată Nicuşor Dan. 
 

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a afirmat, joi, că reprezentanţii formaţiunii în Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor vota pentru referendum, întrucât ”întotdeauna orice exerciţiu democratic este binevenit”. ”Părerea mea, că ar fi putut întreba mai simplu: desfiinţăm primăriile de sector sau nu le desfiinţăm? Şi atuncea toată lumea înţelegea mult mai bine acest demers”, a adăugat el, menţionând că este un adept al descentralizării autorităţilor locale.

 

Alexandru Muraru, lider PNL Iaşi: Marcel Ciolacu şi Sorin Grindeanu au lăsat Moldova în afara investiţiilor în infrastructura feroviară. PSD nu doar că ignoră, ci efectiv detestă Iaşul şi Moldova

Băiat de opt ani, împușcat în timpul unei vânători de iepuri