Preşedintele Nicuşor Dan a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, întrebat despre marea evaziune fiscală, digitalizarea ANAF şi rata mică de colectare a taxelor, că este „o discuţie în curs”, adăugând că informatizarea ANAF este unul dintre punctele importante ale strategiei din 2019, care viza corupţia şi marea evaziune fiscală. ŞEful statului a mai spus, în ceea ce priveşte colectarea redusă a taxelor şi impozitelor, că, deşi nu a fost întotdeauna prietenos cu partidele care au guvernat, poate să remarce totuşi că în 2024 a fost o creştere faţă de anul precedent. ”Deci nişte progrese s-au mai făcut la colectare, dar sunt mecanisme care fac să se piardă mulţi bani”, a subliniat Nicuşor Dan.
Întrebat, într-o conferinţă de presă despre despre marea evaziune fiscală, digitalizarea ANAF şi rata mică de colectare a taxelor şi impozitelor, Nicuşor Dan a răspuns că este o discuţie în curs şi că marea evaziune fiscală şi corupţia sunt prezente deja în strategia din 2019.
„E o discutie în curs. În strategia din 2019, şi corupţia si marea evaziune fiscală sunt prezente deja. Ce s-a întâmplat în CSAT a fost că SRI a venit cu un punct de vedere al marii evaziuni fiscale, la sfârşitul căruia erau prevăzute măsuri pe diferite instituţii. Discuţia este în continuare în curs, informatizarea ANAF este unul dintre punctele importante ale acestei strategii”, a afirmat Nicuşor Dan.
Acesta a adăugat că atunci când va avea „ceva mai structurat” va informa”.
Întrebat în legătură cu procentul ridicat de necolectare de la ANAF, Nicuşor Dan a răspuns: „N-am fost întotdeauana prietenos cu partidele care au guvernat, dar dacă vă uitati la graficul veniturilor din ultimii ani, în 2024 am avut o creştere faţă de 2023 de 60-70 de miliarde de lei. Deci nişte progrese s-au mai făcut la colectare, dar bineînţeles că este în continuare (n. red. o problemă) şi în special pe TVA sunt câteva mecanisme care fac ca noi să pierdem mulţi bani”.
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a afirmat, duminică seară, că până nu va fi încheiat proiectul de digitalizare integrală a ANAF România nu va reuşi să micşoreze gapul de TVA, care a ajuns, în prezent, la 30%. El a menţionat că în 2021, când a mai ocupat această funcţie, nu a văzut un entuziasm foarte mare în privinţa ANAF de a face digitalizare şi a adăugat că rezistenţa din sistem a fost foarte mare şi că rămâne în continuare mare.
Alexandru Nazare a fost întrebat, duminică, la Antena 3 CNN, de ce România are decalaj uriaş de încasare la TVA.
„În 2021 era 34%. Am introdus casele de marcat, a mai scăzut, acum e spre 30%. Vă spun foarte sincer, până când nu reuşim să finalizăm digitalizarea integrală nu o să reuşim să diminuăm acest gap. Până în momentul de faţă noi am tot discutat, public, de diverse proiecte, dar până la finalizarea proiectelor, nu o să avem un instrument serios, un instrument care să funcţioneze eficient împotriva tuturor zonelor care fac obiectul acestui decalaj, fie că sunt fiscale, fie că sunt de politici”, a afirmat ministrul Finanţelor.
Întrebat dacă după introducerea e-Factura s-a redus evaziunea fiscală, aşa cum promiteau guvernanţii atunci când aceasta a fost lansată, Nazare a răspuns că este clar că nu a avut un efect major.
„Trebuie să lucrăm la multe alte lucruri. Trebuie să lucrăm la modul în care se fac eşalonările, la modul în care tratăm insolvenţa în general, acele breşe din actuala legislaţie privind insolvenţa, care permit firmelor să facă operaţiuni după care să treacă în insolvenţă şi să fie absolvite. (…) ANAF are temă să se ocupe de toate aceste cuiburi de firme care stau acolo şi să se uite după beneficiarii reali, nu după firmele care stau acolo. După beneficiarii reali care au fost în spatele lor că nu se poate să avem firmă săracă, patron bogat”, a mai declarat Nazare.
El a adăugat că în urmă cu patru nu a văzut un entuziasm foarte mare la ANAF de a face digitalizare.
”Nu am văzut în 2021 un entuziasm foarte mare în privinţa ANAF de a face digitalizarea. Rezistenţa din sistem a fost foarte mare şi rămâne în continuare mare şi e o rezistenţă pe care trebuie să o înlăturăm”, a afirmat ministrul Finanţelor.