Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan a acuzat, miercuri, că prin acte ilegale semnate de Crin Antonescu, când era ministru al Tineretului şi Sportului, 7 hectare din Parcul Herăstrău au ajuns în posesia unor dezvoltatori şi sunt azi ocupate de cârciumi iar alte 7 hectare, în zona Arcul de Triumf, au ajuns a dezvoltatori care voiau să construiască ansambluri imobiliare, blocuri de 10 etaje.
”Crin Antonescu şi mafia imobiliară. O să aduc aminte românilor cum, prin acte ilegale semnate de Crin Antonescu, 7 hectare din parcul Herăstrău au ajuns în posesia unor firme de dezvoltatori imobiliari şi sunt azi ocupate de cârciumi. Şi, de asemenea, prin acte semnate de Crin Antonescu, alte 7 hectare din Ştrandul Tineretului, zona Arcul de Triumf, au ajuns la dezvoltatori imobiliari care urmau să construiască complexe imobiliare”, a spus Nicuşor Dan într-o conferinţă de presă.
El a precizat că în această campanie electorală contează mult mai puţin ceea ce promit candidaţii şi contează mult, mult mai mult ce au făcut candidaţii în viaţa lor socială anterioară. ”Invit în continuare românii să se informeze despre ce au făcut fiecare dintre candidaţi”, a arătat el.
Nicuşor Dan a declarat, despre Parcul Herăstrău, că în anul 1999, România avea un ministru al tineretului şi sportului, Crin Antonescu, care a semnat un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru o societate care se numea BTT.
”Aceste acte au fost declarate ulterior ilegale, mai întâi în 2008 de Tribunalul Bucureşti şi în 2015 definitiv de Curtea de Apel Bucureşti. Odată ce ele au intrat în proprietatea BTT, foarte repede, în 2000 (..) bucata mică, clubul nautic, este vândută de către BTT către Nik Import Export, care e firmă controlată de un domn Fernando Enciu, iar bucata mare, tenis Club Herăstrău, este vândută de către BTT către o firmă care se numeşte Domino Impex SRL, care avea în structura acţionariatului pe soţia domnului Bartolomeu Finiş, aşa cum spune presa de la momentul respectiv. Domnul Bartolomeu Finiş, om de afaceri cu legături cu Alexandru Bidner şi Adrian Petrache. Ulterior, în jurul anilor 2010, Adrian Petrache chiar intră în acţionariatul acestei firme, Domino Impex SRL. Şi, aşa cum am spus, în acest moment, pe aceste şapte hectare, sunt foarte multe restaurante care funcţionează în parte”, a prezentat Nicuşor Dan în conferinţă.
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale s-a referit şi la al doilea caz, Ştrandul Tineretului.
”Şi aici avem, de asemenea, două acte semnate de Crin Antonescu, în calitate de ministru al tineretului şi sportului, prin care aceste terenuri ies din domeniul public al statului şi o să vedem mai departe unde au ajuns ele. Avem mai întâi hotărârea de guvern 377 din 1999, semnată şi iniţiată pentru, că este pe domeniul sportului, de ministrul Crin Antonescu, prin care acest teren trece din domeniul public al statului, din tagma juridică care îl proteja de orice fel de influenţă privată, în domeniul privat al statului. Deci asta era în mai 1999, Câteva luni mai târziu, mai avem o hotărâre de guvern, din nou iniţiată şi semnată de ministrul tineretului, Crin Antonescu, prin care acest teren trece din proprietatea privată a statului, în proprietatea Complexului sportiv naţional Lia Manoliu”, a spus Nicuşor Dan.
El a menţionat că, mai departe, în anul 2000, din aceste şapte hectare, se concesionează un hectar aproximativ către firma Trigranit, controlată de omul de afaceri Paşcani, iar în jurul anilor 2005-2006, contractul este cedat de către firma Trigranit, către Kiseleff Business Plaza, firmă controlată de Puiu Popovici.
”Pe celelalte şase hectare, avem de asemenea, ulterior acestui act de scoatere din domeniul public al statului, şi transmiterea către o mică subordonată a Ministerului Tineretului şi Sportului, avem un contract de concesiune pentru 49 de ani către firma Tineretului SA, care la acel moment era controlată de oamenii de afaceri Alexandru Bidner şi Adrian Petrache. Ulterior, în anul 2006, firma Tineretului SA, aceeaşi care a preluat, vă aduc aminte, o bucată importantă din Piaţa Obor, pe care o exploatează până în ziua de azi, a fost preluată de la Alexandru Bidner şi Adrian Petrache de către Puiu Popovici”, a precizat el.
”În anul 2005, Consiliul General al Municipului Bucureşti a aprobat un Plan urbanistic zonal pentru blocuri de 10 etaje pe acest teren, pe toate cele şapte hectare”, a mai spus Nicuşor Dan.
El a menţionat că, din fericire a venit criza financiară şi imobiliară anilor 2008-2009 şi acest proiect nu a mai fost realizat.