Nicuşor Dan: Sunt foarte deschis la ideea de preluare a metroului, dar cel mai important e să avem garanţia finanţării / Ar fi o aventură să preluăm şi metroul fără să avem o predicţie financiară pe toţi anii care urmează

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că este „foarte deschis” la ideea preluării de către municipalitate a metroului bucureştean de la Ministerul Transporturilor, însă numai dacă Primăria va avea „garanţia finanţării”. „Ar fi o aventură să preluăm şi metroul care are şi parte de subvenţie şi parte de mentenanţă fără să avem o predicţie financiară pe toţi anii care urmează”, spune Dan.

”Eu sunt foarte deschis la această propunere, bineînţeles că sunt etape tehnice de parcurs pentru ca lucrul ăsta să se şi întâmple, însă cel mai important este să avem garanţia finanţării, or noi suntem într-o incertitudine financiară. Vă dau un exemplu: în nouă luni am încasat, din taxele şi impozitele bucureştenilor, nouă luni 2024, am încasat cu un miliard de lei, adică 200 de milioane de euro mai puţin decât în 2023. Cu subvenţia pe care o plătim pe termie şi subvenţia pe care o plătim pe transportul public deja şi cu toate lucrurile obligatorii, adică spitalele în subordine, teatrele din subordine, întreţinerea infrastructurii, suntem la limită. Ar fi o aventură să preluăm şi metroul care are şi parte de subvenţie şi parte de mentenanţă fără să avem o predicţie financiară pe toţi anii care urmează”, a declarat, joi seară, la Euronews România, primarul general al Capitalei.

Întrebat ce fel de garanţii ar fi necesare în acest sens, Nicuşor Dan a explicat că i-ar „plăcea” ca Primăria să aibă şi metroul dacă şi cota primită prin lege de către Capitală ar creşte.

„Eu cred că este loc pentru o discuţie serioasă imediat după alegerile naţionale, cu noul Guvern, despre ce facem cu Bucureştiul, o discuţie care să comporte şi banii, şi atribuţiile, în opinia mea foarte importante, despre cine dă autorizaţiile de construire şi chestiunea de transport public care să privească metroul. Şi eu sunt gata să am această discuţie”, adaugă edilul.

 

Liderul Hezbollah recunoaște amploarea atacului israelian: O lovitură de securitate şi umanitară majoră, fără precedent în istoria rezistenţei noastre

Rareș Bogdan neagă faptul că PNL ar fi cerut OUG pentru Iohannis: ‘Ne respectăm președinții de partid și de țară’