Ninel Peia (SOS România) iese tare pe Senat: Vrea plăți compensatorii și pensionare anticipată pentru angajații maziliți

Solicitarea lui Ninel Peia este adresată conducerii Senatului şi este argumentată prin faptul că „un proces de restructurare bine gestionat, care demonstrează respect şi empatie faţă de angajaţi, va îmbunătăţi imaginea publică a Senatului, consolidând încrederea cetăţenilor în această instituţie”.

„În contextul actual, caracterizat de constrângeri bugetare semnificative şi de o nevoie continuă de eficientizare a instituţiilor publice, Senatul României se confruntă cu o provocare majoră, reducerea cheltuielilor, menţinând, în acelaşi timp, o funcţionare eficientă şi o abordare umană faţă de angajaţi. Procesul de restructurare poate genera un impact social semnificativ asupra angajaţilor şi familiilor acestora, mulţi dintre ei aflându-se în situaţii vulnerabile, familii monoparentale, persoane aproape de vârsta pensionării sau angajaţi cu responsabilităţi financiare majore. Luarea unor decizii fără a analiza toate implicaţiile poate conduce la creşterea nivelului de anxietate, depresie şi alte consecinţe sociale, afectând inclusiv imaginea instituţiei”, se arată în documentul transmis, joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cele trei propuneri, menite să răspundă cerinţelor bugetare pentru anul 2025, „păstrează o abordare echilibrată faţă de angajaţi”.

„Propun înfiinţarea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanţi ai Secretariatului General, Direcţiilor de Resurse Umane, Economică şi Legislativă, membrii ai Biroului permanent, precum şi membri ai sindicatelor reprezentative. Acest grup va analiza şi propune soluţii realiste pentru reorganizare, inclusiv identificarea oportunităţilor de reconversie profesională a angajaţilor afectaţi, în colaborare cu mediul privat”, se detaliază în document.

O altă măsură propusă vizează acordarea unor plăţi compensatorii pentru angajaţii care decid să părăsească instituţia.

„Aceste plăţi, echivalente cu 12-24 de salarii brute, distribuite pe o perioadă de 6 luni, vor asigura o tranziţie mai uşoară către alte oportunităţi, reducând, totodată, presiunea financiară pe termen lung asupra bugetului Senatului”, mai propune Ninel Peia.

Cea de-a treia măsură propusă de Peia este pensionarea anticipată.

„Sugerez introducerea unui sistem de pensionare anticipată pentru funcţionarii parlamentari cu un stagiu de minim 25 de ani. Această măsură ar putea fi implementată printr-un memorandum aprobat de Biroul permanent şi ar utiliza fondurile destinate asistenţei sociale, alocate în bugetul anului 2024”, explică el.

Ninel Peia consideră că „restructurarea Senatului trebuie să fie realizată cu o viziune strategică, dar şi cu o abordare umană”.

„Măsurile propuse oferă un cadru de acţiune care echilibrează necesitatea eficientizării cu protecţia angajaţilor. În acest fel, Senatul României poate să rămână un exemplu de responsabilitate şi profesionalism”, transmite Ninel Peia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Contract semnat pentru Centura de Vest a Timișoarei: 1,41 miliarde lei investiție

Moment istoric la Mănăstirea Pantocrator: Moaștele întregi ale Sfintei Împărătese Elena ajung în România, pentru prima dată