Preşedintele octogenar a făcut această gafă marţi, într-un apel video în timpul căruia a criticat comentariile unui comediant făcute la un miting al lui Trump şi denunţate drept rasiste. Comediantul comparase Puerto Rico cu o „insulă plutitoare de gunoaie”, duminică, la mitingul lui Trump de la New York.
„Singurele gunoaie pe care le văd plutind pe aici sunt susţinătorii săi”, a declarat Joe Biden, provocând consternare în tabăra democrată.
Casa Albă şi preşedintele nepopular însuşi au dat rapid înapoi, susţinând că ţinta comentariului a fost doar „retorica odioasă” a comediantului, şi nicidecum susţinătorii lui Donald Trump.
Dar răul a fost făcut, iar republicanii nu au pierdut timpul în a exploata gafa.
La rândul ei, vicepreşedinta Kamala Harris a continuat să se distanţeze de comentariul preşedintelui Joe Biden, care a fost preluat de republicani în ultimele zile ale campaniei pentru alegerile prezidenţiale 2024.
„Nu puteţi conduce America dacă nu iubiţi americanii”
„Joe Biden a spus în sfârşit ceea ce el şi Kamala cred cu adevărat despre susţinătorii noştri”, a reacţionat Donald Trump, miercuri, la un miting în Carolina de Nord. „Răspunsul meu pentru Joe şi Kamala este simplu: nu puteţi conduce America dacă nu iubiţi americanii”, a punctat republicanul.
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a candidatului republican, a denunţat un „atac ruşinos la adresa a zeci de milioane de americani”.
La rândul său, senatorul Marco Rubio, una dintre principalele figuri republicane, a solicitat ca Joe Biden să-şi ceară scuze. „Noi nu suntem nişte ticăloşi. Suntem patrioţi care iubesc America”, a spus el.
Astfel că, la o zi după o seară memorabilă în care a adunat zeci de mii de activişti la Washington, Kamala Harris s-a văzut nevoită, miercuri, să limiteze daunele provocate.
„Sunt profund în dezacord cu orice critică a oamenilor în funcţie de persoana pentru care votează”, a spus ea.
Strategii pentru limitarea daunelor
În tabăra democrată, scrie AFP, toată lumea are în minte greşeala răsunătoare făcută de Hillary Clinton la un eveniment de strângere de fonduri în septembrie 2016 la New York. Ea a spus că jumătate dintre susţinătorii lui Donald Trump erau oameni „jalnici”. În ciuda scuzelor publice ale candidatei democrate, această expresie dispreţuitoare a fost repetată cu mândrie de nenumărate ori de către Trump-işti, miliardarul transformând-o chiar într-o reclamă TV. Iar atunci când a venit vorba de evaluarea înfrângerii lui Hillary Clinton, impactul insultei a fost considerat semnificativ.
Întrebată de ABC News, imediat după mitingul ei de miercuri din Carolina de Nord, la ce s-a gândit atunci când l-a auzit pe preşedintele Biden făcând acele comentarii, Kamala Harris a răspuns: „Ei bine, în primul rând, cred că preşedintele a explicat ce a vrut să spună. Dar am spus-o mai devreme, nu sunt deloc de acord cu orice critică a oamenilor pe baza persoanei pe care o votează şi am spus-o clar de-a lungul carierei mele, inclusiv discursul meu de aseară, înainte de a se întâmpla toate acestea, şi anume că intenţionez să fiu preşedinte pentru toţi americanii, inclusiv pentru cei care s-ar putea să nu mă voteze în aceste alegeri”.
„Iau foarte în serios obligaţia şi jurământul meu de a mă preocupa în primul rând de nevoile poporului american şi de a le pune înaintea oricăror probleme egoiste ale mele”, a adăugat Harris.
Săptămâna trecută, Joe Biden le-a dat democraţilor încă o transpiraţie rece când a spus, tot în legătură cu Donald Trump: „Trebuie să-l închidem”. Apoi s-a corectat, spunând că a vrut să spună „închis politic”.
Ar putea ultima sa gafă să o afecteze pe Kamala Harris în sondaje? „Este posibil. Este atât de strâns, încât orice poate conta”, a declarat pentru AFP John Hansen, politolog la Universitatea din Chicago.
Kamala Harris ia atitudine
După ce l-a înlocuit pe Joe Biden în cursa pentru Casa Albă în iulie, Kamala Harris şi-a plasat iniţial candidatura pe urmele preşedintelui, afirmând că îi susţine programul şi palmaresul.
Însă, în ultimele săptămâni, ea şi-a dat seama că este în interesul său să promită o schimbare de direcţie a executivului dacă va fi aleasă şi să se distanţeze de liderul de lungă durată.
În ultimele zile, vicepreşedinta şi-a ales cu grijă şi persoanele care i s-au alăturat pe platformele sale de campanie. Printre vedete, ea a putut conta pe starul pop mondial Beyoncé şi pe legenda rock Bruce Springsteen. Sau pe fostul preşedinte Barack Obama şi mai ales pe soţia sa Michelle, un fenomen politic.
„Harris trebuie, evident, să evite să apară împreună cu Biden până după alegeri. Biden este destul de nepopular, este ruginit şi şi-a pierdut tactul”, a declarat pentru AFP profesorul de ştiinţe politice Larry Sabato.