“Domnul Wang a transmis observaţii solemne cu privire la includerea a două instituţii financiare chineze în cea de-a 18-a serie de sancţiuni a UE împotriva Rusiei”, în cadrul unei întâlniri de marţi cu comisarul european pentru comerţ, slovacul Maros Sefcovic, a precizat Ministerul chinez al Comerţului într-un comunicat.
Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor deplasa joi la Beijing pentru a discuta diverse probleme legate de comerţ sau de războiul din Ucraina, dar care nu ar urma să ducă la rezultate concrete.
UE şi-a întărit vineri sancţiunile împotriva Moscovei, vizând resursele de petrol ruseşti, cu speranţa de a i se alătura în curând şi Statele Unite, dacă Vladimir Putin va continua ofensiva sa împotriva Ucrainei, demarată în 2022.
Acest pachet de sancţiuni, al 18-lea de la începutul conflictului, este “unul dintre cele mai severe împotriva Rusiei de până acum”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas.
UE afirmă că întărirea relaţiilor politice între Beijing şi Moscova de la începutul ofensivei împotriva Ucrainei a ajutat economia rusă să reziste sancţiunilor occidentale de amploare.
China neagă aceste acuzaţii.