Noua decizie strategică a Uniunii Europene: Obiectivele de stocare a depozitelor de gaze se extind pentru încă un an

De la criza energetică din 2022, Bruxelles a impus statelor membre UE obiective obligatorii privind facilităţile de stocare a gazelor pentru a crea o rezervă în cazul unor noi şocuri de aprovizionare.

Principalul obiectiv este un grad de umplere de 90% al facilităţilor subterane de stocare din UE până în noiembrie, cu ţinte intermediare în februarie, mai, iulie şi septembrie.

Sistemul urmează să expire în decembrie 2025, dar Comisia Europeană vrea să propună extinderea cu cel puţin un an, au spus diplomaţii UE.

„Analizăm diverse opţiuni pentru a asigura un nivel suficient în capacităţile de stocare a gazelor, după încheierea actualelor reglementări”, a declarat oficialul.

Deşi cea mai grea perioadă a crizei energetice din Europa a trecut, prelungirea obiectivelor obligatorii privind facilităţile de stocare a gazelor ar servi ca un potenţial mecanism de protecţie faţă de viitoare şocuri.

Facilităţile de stocare a gazelor din UE s-au golit mai rapid decât în recentele ierni, şi sunt pline acum în proporţie de 59%, conform celor mai recente date de la Gas Infrastructure Europe. Este un nivel mult mai scăzut decât în perioada similară a anului trecut, când facilităţile de stocare a gazelor erau pline în proporţie de 75%, sau faţă de nivelul de 79% din 2023, după criza energetică din 2022 provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Până la finalul lunii martie, nivelul din facilităţile de stocare a gazelor ar putea scădea la 30-35% din capacitate, susţin analiştii de la Rabobank, în condiţiile în care în martie 2024 facilităţile de stocare a gazelor din UE erau pline în proporţie de 58%.

Temerile privind capacităţile de stocare au dus la majorarea preţului gazelor în Europa, care se tranzacţionează la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, pe fondul vremii nefavorabile şi a încheierii tranzitului gazelor ruseşti via Ucraina.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale se tranzacţionau joi la aproximativ 49,10 euro pentru un MWh, departe de nivelul din august 2022, când cotaţiile la gaze naturale au depăşit 300 euro pentru un MWh.

UPDATE / FOTO Susținătorii lui Georgescu au aruncat cu o petardă către Guvern și au încercat ruperea cordonului de protecție: prima reacție a Jandarmeriei

Donald Trump și-a impus omul în fruntea CIA: Este unul dintre cei mai temuți șefi de spionaj din lume