Noua lege a spionajului din Turcia pune în pericol jurnaliștii

Proiectul de lege privind spionajul ameninţă activitatea apărătorilor drepturilor omului şi a jurnaliştilor din Turcia, a avertizat sâmbătă organizaţia neguvernamentală Human Rights Watchs (HRW) într-un comunicat, transmite AFP.

”Parlamentul turc ar trebui să respingă proiectul de amendament legislativ ce încearcă să extindă definiţia spionajului de o manieră atât de vagă încât ar putea incrimina munca legitimă a apărătorilor drepturilor omului, a jurnaliştilor şi a altor actori ai societăţii civile”, a susţinut HRW.

Amendamentul, aprobat în interiorul unei comisii parlamentare şi care ar trebui să fie discutat în plenul parlamentului, ar putea da guvernului puterea de a considera ”actorii societăţii civile drept spioni sau inamici ai statului”, a explicat Hugh Williamson, expert în cadrul HRW.

Modificarea legislativă prevede pedepse cu închisoarea pentru persoanele acuzate că acţionează în favoarea intereselor străine, scrie agerpres.ro.

Textul, care modifică articolele din Codul Penal referitoare la spionaj, prevede o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 7 ani pentru ”orice persoană care comite infracţiuni contra securităţii statului sau contra intereselor politice, interne şi externe, în conform intereselor strategice sau instrucţiunilor unui stat sau ale unei organizaţii străine”.

O versiune precedentă a acestui text, supranumit de media turce ”legislaţia privind agenţii de influenţă”, fusese abandonată în luna iunie, dar a redevenit de actualitate în octombrie.

Numeroase sindicate ale jurnaliştilor turci şi alte organizaţii de apărare a libertăţii presei au cerut retragerea textului.

Alegeri în SUA: Cum funcționează sistemul de votare american

Sepsi OSK a smuls un egal cu Petrolul Ploieşti, deși a jucat în nouă, din minutul 38