Nouă metodologie de screening pentru cancer colorectal

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a elaborat metodologii de screening pentru cancerul de col uterin şi pentru cel colorectal, în conformitate cu ultimele ghiduri europene. Metodologiile sunt menite să furnizeze un cadru unitar şi structurat de furnizare a serviciilor medicale de screening pentru cele două tipuri de cancer, în condiţii de control şi asigurare a calităţii serviciilor medicale. Metodologia de screening pentru cancer colorectal a intrat în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial.

Noua metodologie de screening pentru cancer colorectal a fost aprobată printr-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 3.734/2024), publicat joi în Monitorul Oficial. Proiectul a fost de 360medical.ro.

Documentul a fost elaborat conform Recomandării Consiliului din 9 decembrie 2022 privind consolidarea prevenirii prin depistare timpurie – O nouă abordare a UE privind screeningul pentru depistarea cancerului -, care înlocuieşte Recomandarea 2003/878/CE a Consiliului, şi cu ghidurile europene de asigurare a calităţii în programele de screening pentru cancerul colorectal.

Scopul metodologiei este de a furniza un cadru unitar şi structurat de furnizare a serviciilor medicale de screening pentru cancerul colorectal, “în condiţii de control şi asigurare a calităţii serviciilor medicale, şi de a asigura accesul echitabil al tuturor persoanelor eligibile, indiferent de statutul socio-economic la servicii medicale preventive de egală calitate şi siguranţă pentru reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin cancer colorectal”.

“Serviciile medicale de screening se furnizează în mod organizat pe baze populaţionale, cu asigurarea întregului lanţ de servicii medicale care au ca rezultat infirmarea riscului de a dezvolta cancer sau confirmarea diagnostică a persoanelor cu rezultate pozitive la test şi preluarea în tratament, în condiţii de management al calităţii, monitorizare continuă şi evaluare a impactului, precum şi în condiţiile unui raport beneficiu-risc supraunitar”, se menţionează în ordin.

Metodologia se va aplica tuturor unităţilor sanitare publice şi private care furnizează serviciile de screening pentru cancer colorectal.

Potrivit actului normativ, unităţile sanitare publice şi private care furnizează servicii de screening pentru cancerul colorectal vor avea obligaţia de a raporta efectuarea serviciilor în registrele de screening pentru acest tip de cancer de la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Ce prevede metodologia de screening pentru cancerul colorectal

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer şi cauze de deces prin cancer la nivel mondial. În România se înregistrează anual aproximativ 13.500 de cazuri noi de cancer colorectal, reprezentând a doua cauză de cancer la femei şi a treia la bărbaţi, arată documentul.

Mortalitatea prin cancer colorectal a crescut cu 8% în perioada 2011-2019 şi se estimează că până în anul 2040 aceasta va înregistra o creştere de 9,4% la femei şi de 16,6% la bărbaţi. Anual se înregistrează 7.300 de decese prin cancer colorectal, reprezentând a doua cauză de deces prin cancer.

Potrivit specialiştilor, peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un furnizarea riguroasă a serviciilor de screening adresate persoanelor care prezintă risc crescut.

Prin caracteristicile sale, cancerul colorectal este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul şi supravegherea persoanelor asimptomatice.

În cazul cancerului colorectal este recomandat screeningul organizat pe baze populaţionale, care reduce incidenţa şi mortalitatea prin cancer colorectal, în timp ce screeningul oportunist este descurajat, pentru că nu asigură monitorizarea persoanelor cu rezultate pozitive, accesul echitabil al tuturor pacienţilor eligibili şi nici nu permite evaluarea impactului asupra indicatorilor de moralitate şi morbiditate.

Populaţia ţintă este formată din femei şi bărbaţi din grupa de vârstă 50-74 ani de ani, fără semne şi simptome de cancer colorectal.

Testul de screening cuprinde un test imunologic cantitativ, pentru depistarea hemoragiilor oculte în materiile fecale prin test imunochimic fecal (FIT), recomandat persoanelor cu risc mediu de a dezvolta cancer colorectal, şi endoscopia digestivă inferioară, recomandată tuturor persoanelor eligibile aflate la risc înalt de a dezvolta cancer colorectal.

Tehnică nouă pentru detectarea biomarkerilor în bolile renale

Autismul ar putea fi diagnosticat cu o mostră de scaun, spun oamenii de ştiinţă