Noua piață bio-GNL pentru camioane și transport maritim este tot mai aproape

În special, după cum au raportat surse competente ale Operatorului, DESFA, în continuarea experienței europene relevante, intenționează să continue cu acțiunile necesare pentru ca terminalul Revythoussa să primească certificarea necesară pentru promovarea și manipularea bio-GNL. Procesul în cauză, după cum clarifică aceleași surse, nu se referă la dezvoltarea vreunei infrastructuri suplimentare pe insulă, ci mai degrabă certificarea unei tranzacții comerciale care se va baza pe primirea biometanului și transformarea acestuia în bio-GNL.

După cum se știe, bio-GNL rezultă din digestia deșeurilor agricole și zootehnice. Certificarea specială menționată a terminalului va permite Revythoussa să ofere așa-numitul serviciu de lichefiere inversă sau virtuală în care un utilizator își poate lichefia biometanul la terminal și poate primi bio-GNL.

Se observă că există deja o experiență similară în străinătate, cu un număr de terminale atât în Europa de Nord, cât și de Sud, care operează astfel de servicii, cu accent deosebit pe sectorul de transport maritim. De exemplu, potrivit jucătorilor din industrie, Belgia se concentrează pe sectorul transporturilor maritime, recunoscând interesul deosebit manifestat de sector în perspectiva utilizării bio-GNL ca combustibil în efortul de a-și reduce amprenta asupra mediului, în continuarea obiectivelor de „ecologizare” aferente care au fost stabilite.

De asemenea, este de remarcat faptul că utilizatorii finali despre care se așteaptă să utilizeze bio-GNL ca combustibil nu trebuie să facă nicio modificare în infrastructura lor dacă trec de la gaze naturale, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ pentru extinderea în continuare a acestui combustibil alternativ. Pe baza celor de mai sus, promovarea bio-GNL este recunoscută atât de Operatorul care dorește să „potrivieze” terminalul Revythoussa cu „standardele” europene, cât și de piața care manifestă interes pentru trecerea și utilizarea acestui combustibil anume, când, de fapt, numărăm deja camioanele alimentate cu gaze naturale pe drumurile grecești.

De asemenea, să adăugăm, după cum au explicat surse competente din piață, că atenția acordată transportului rutier, în special transportului greu, provine și din faptul că electrificarea nu este o soluție de încredere și o alternativă la combustibilii fosili. Greutatea proprie crescută, costul crescut de achiziție a camionului precum și autonomia limitată fac ca soluția de electrificare să fie nerentabilă în cazul transportului cu vehicule grele, astfel încât se creează spațiu pentru alte soluții, dintre care una principală fiind bio-GNL cu hidrogen care vine mult mai târziu.

Ședință crucială la CCR: sunt în joc resursele de petrol, minerale şi fondul geologic naţional

Avertizare meteo: Ceață densă și ghețuș în mai multe zone din Muntenia