Noul ministru de Externe al Japoniei, Takeshi Iwaya: ‘Sperăm să lucrăm reciproc pentru a construi o relaţie constructivă şi stabilă’

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat pe măsură ce China îşi consolidează prezenţa militară în jurul teritoriilor disputate din regiune, iar Japonia îşi strânge legăturile de securitate cu SUA şi aliaţii săi.

„Sperăm să lucrăm reciproc pentru a construi o relaţie constructivă şi stabilă”, a declarat Takeshi Iwaya în timpul primei sale conferinţe de presă după numirea în funcţie, marţi, de către nou alesul prim-ministru Shigeru Ishiba.

Şeful diplomaţiei nipone speră să se întâlnească cu omologul său chinez Wang Yi „cât mai curând posibil” pentru „schimburi şi dialog sincer”, dar încă nu a fost stabilită o dată.

„Între Japonia şi China există multe întrebări şi provocări restante, dar în acelaşi timp există multe posibilităţi şi potenţial”, a declarat ministrul Iwaya.

Cei doi vecini „sunt două ţări mari, care au o responsabilitate importantă în stabilirea păcii şi prosperităţii în această regiune şi în întreaga comunitate internaţională”, a adăugat el.

Dar, „ca ţară mare, ne aşteptăm ca China să se comporte în mod responsabil”, a avertizat şeful diplomaţie japoneze.

„Asistăm la încercări de a schimba unilateral statu-quo-ul în Asia de Est şi, prin urmare, trebuie să punem în aplicare un sistem care poate descuraja ferm astfel de încercări”, a avertizat Takeshi Iwaya. A adăugat însă că, „pe de altă parte, trebuie să construim o relaţie de încredere prin dialog, cu perseverenţă şi prudenţă”.

Xi Jinping l-a felicitat pe Shigeru Ishiba

Miercuri, preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Shigeru Ishiba, care a anunţat marţi componenţa guvernului său după alegerea ca prim-ministru de către Parlament.

Agenţia oficială Xinhua, citată de EFE, a raportat miercuri felicitările liderului chinez, în care acesta a afirmat că „prietenia, coexistenţa paşnică şi cooperarea servesc intereselor fundamentale ale celor două popoare”.

Preşedintele Xi şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că Japonia poate colabora cu China în vederea respectării principiilor şi a consensului stabilite între cele două ţări şi „să promoveze o relaţie strategică, reciproc avantajoasă într-o manieră generală”, într-un efort „pentru a construi o relaţie China-Japonia constructivă şi stabilă”.

În august anul trecut, noul premier japonez a făcut obiectul unor critici din partea Ministerului chinez de Externe cu ocazia vizitei sale în Taiwan, o insulă autonomă a cărei suveranitate este revendicată de Beijing. Ishiba, fost ministru al Apărării şi al Agriculturii şi Pescuitului, s-a deplasat în Taiwan împreună cu un grup de parlamentari japonezi şi a subliniat importanţa evitării oricărui conflict în Strâmtoarea Taiwan.

Ministerul chinez de Externe l-a avertizat apoi pe oficialul japonez că Taiwanul „este o linie roşie ce nu poate fi depăşită”, amintind în acelaşi timp „colonizarea şi crimele comise de Japonia pe insulă timp de jumătate de secol”.

Relaţiile dintre China şi Japonia s-au caracterizat recent prin mai multe tensiuni. Dintre acestea se remarcă activităţile militare chineze în vecinătatea arhipelagului nipon, unele atacuri asupra cetăţenilor japonezi înregistrate pe teritoriul Chinei şi controversa privind deversarea apei contaminate provenind de la centrala nucleară avariată de la Fukushima, în Japonia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Aderarea la Schengen, aproape imposibilă, dacă extremiștii fac Guvernul în Austria (vicepreședinte PE)

Ministrul Energiei bate cu pumnul în masa Comisiei Europene: ‘Nu e normal să plătim energie mai scumpă decât Europa de Vest’