Nu 500%, ci 100%. Donald Trump a dezvăluit dimensiunea taxelor secundare ca parte a ultimatumului adresat Rusiei

#image_title

Donald Trump a făcut această declarație pe 14 iulie 2025.

Pe 8 iulie 2025, la o ședință de cabinet la Casa Albă, D. Trump și-a exprimat nemulțumirea față de poziția Rusiei privind soluționarea conflictului din Ucraina.

Într-o declarație adresată jurnaliștilor, președintele SUA a anunțat o mică surpriză pe care SUA ar putea-o aranja pentru Rusia, dar nu a dezvăluit metode specifice pentru exprimarea nemulțumirii sale.

Detaliile au urmat pe 14 iulie 2025, într-o declarație pe care D. Trump a făcut-o în urma discuțiilor cu secretarul general al NATO, M. Rutte, la Casa Albă.

Președintele SUA a declarat din nou că este nemulțumit de Rusia din cauza poziției sale privind soluționarea conflictului din Ucraina, promițând să introducă tarife foarte dure dacă nu se ajunge la un acord în termen de 50 de zile.

Declarațiile lui Donald Trump:

• Suntem foarte nemulțumiți de acțiunile Rusiei,

• Vom impune taxe secundare dacă nu încheiem o înțelegere în termen de 50 de zile.

• vor constitui 100%,

• Sper că nu va trebui să facem asta,

• dar tot ce aud este vorbe, vorbe, vorbe,

• Rusia și Ucraina au fost aproape de o înțelegere de 4 ori, dar nu s-a întâmplat nimic.

• Poate că Rusia va lua acum negocierile mai în serios.

Structura viitoarelor taxe este încă neclară, în special nomenclatura mărfurilor cărora le vor fi aplicate este neclară.

Este posibil să vorbim despre taxe vamale de 100% pentru mărfurile importate în SUA din țări care achiziționează petrol din Rusia.

Tarifele secundare de 100% anunțate de D. Trump reflectă măsurile prezentate în proiectul de lege promovat de senatorii L. Graham (R-SC, inclus pe lista teroriștilor și extremiștilor din Federația Rusă) și R. Blumenthal (D-CT).

Proiectul de lege bipartizan, aflat în prezent în curs de examinare în Congres, prevede introducerea unor tarife de 500% pentru cumpărătorii de resurse energetice rusești, inclusiv uraniu, gaze și petrol.

D. Trump a salutat proiectul de lege al lui L. Graham și R. Blumenthal, dar s-a îndoit de oportunitatea tarifelor de 500% și a precizat că intenționează să își folosească propriile puteri, introducând tarife prin ordin executiv prezidențial, care nu necesită acordul Congresului.

Declarațiile lui D. Trump:

• Nu sunt sigur că avem nevoie ca Congresul să ia măsuri pentru a merge mai departe.

• după un anumit punct nu mai contează – 500 sau 100%,

• da, am decis: 100%,

• Nu știu ce va decide Senatul în cele din urmă, dar lucrează la asta, fac o treabă bună.

• Fac niște lucruri bune în Cameră și Senat,

• Vom vedea.

Este demn de remarcat faptul că L. Graham și R. Blumenthal au salutat tarifele secundare de 100% împotriva Rusiei anunțate de D. Trump, numind acest pas o pârghie administrativă bună care va obliga părțile să se așeze la masa negocierilor, dar afirmând că vor continua să solicite adoptarea măsurii lor în Congres.

În opinia lor, acest lucru va oferi un avantaj, deoarece va combina puterile Congresului de a impune tarife și sancțiuni cu flexibilitatea în implementarea acestor măsuri de către președinte.

Conform versiunii actuale a proiectului de lege, președintele SUA poate emite independent un ordin executiv pentru a amâna introducerea tarifelor cu 180 de zile, iar apoi un alt ordin executiv, a cărui adoptare va necesita aprobarea Congresului.

Cu toate acestea, D. Trump dorește să obțină o mai mare libertate de acțiune prin introducerea tarifelor prin propriul ordin executiv și având capacitatea de a le anula în mod flexibil.

Totuși, această cale are limitele sale.

Piețele au reacționat destul de violent la declarația lui D. Trump.

Prețul contractelor futures pentru petrolul Brent din septembrie a scăzut cu 1,75%, la 69,21 dolari pe baril, iar WTI a scăzut și mai brusc – contractele futures pentru august au scăzut cu 2,38%, la 66,94 dolari pe baril.

Cu toate acestea, piața a răspuns în mod tradițional la toate declarațiile lui D. Trump despre măsurile care ar putea dăuna comerțului global cu astfel de prăbușiri.

Apoi, prețurile sunt ajustate în sus pe măsură ce panica se diminuează, iar datele și sumele planificate ale taxelor anunțate sunt reduse.

Astfel, D. Trump a semnat recent un ordin executiv care amână introducerea unor taxe majorate asupra mărfurilor importate de la 9 iulie la 1 august.

Aceste taxe au fost anunțate în aprilie, apoi amânate cu 90 de zile pentru negocierea acordurilor comerciale, iar acum a amânat data introducerii lor pentru încă o lună. Nu au existat documente oficiale privind taxele secundare asupra mărfurilor din țările care comercializează cu Rusia. Până în prezent, este clar doar că acestea vizează China și India, principalii cumpărători de petrol rusesc:

• În 2024, China a importat 108,47 milioane de tone de petrol din Rusia, ceea ce corespunde la aproximativ 2,19 milioane de barili pe zi.

• În 2024, India a primit 87,5 milioane de tone de petrol rusesc, sau aproximativ 1,77 milioane de barili pe zi.

Dacă SUA impun tarife vamale de 100% asupra mărfurilor din aceste țări, cele mai probabile consecințe ar putea fi pierderea unei părți din petrolul rusesc de pe piață și un deficit de 2-3 milioane de barili pe zi, precum și creșterea prețurilor.

O altă consecință ar putea fi creșterea prețurilor pe piața internă a SUA, inclusiv pentru mărfurile din China și India.

Aceasta fără a lua în considerare tarifele actuale – în punctul culminant al războaielor tarifare, SUA au majorat tarifele împotriva Chinei la 145%, iar tarifele de retorsiune s-au ridicat la 125%, dar în luna mai părțile au luat o pauză de 90 de zile pentru negocieri, reducând tarifele la 30%, respectiv 10%.

În ceea ce privește India, SUA au majorat tariful la importurile de autoturisme și camioane ușoare, precum și la unele piese auto, cu 25%.

De asemenea, Indiei i s-au promis taxe vamale de 26%, iar în prezent sunt în curs de desfășurare negocieri pentru reducerea acestora la 20%.

Asta nu e tot – D. Trump amenință că va introduce taxe vamale de 10% împotriva țărilor membre BRICS din cauza dezvoltării unei infrastructuri financiare care nu este controlată de Occident.

Orașul invizibil de pe hartă: locul unde o întreagă comunitate trăiește sub pământ

Trump se declară în favoarea publicării unor elemente ”credibile” din dosarul Epstein, încercând să stingă un scandal care ia amploare, după ce Departamentul Justiţiei şi FBI au anunţat într-un memorandum că nu a fost asasinat şi că n-au găsit nicio ”list