Dezbaterea în jurul Nord Stream, conductele care au pompat gaz rusesc în Germania până în 2022, a început în ultimele săptămâni, alimentată de speranța unui armistițiu între Moscova și Ucraina. Acest lucru i-a determinat pe unii factori de decizie să cântărească dacă combustibilul ar putea fi adus înapoi în cele din urmă.
Rusia de decenii a furnizat Germaniei gaze înainte de a reduce mai întâi și apoi de a opri livrările prin Nord Stream în 2022.
Trei dintre cele patru linii ale Nord Stream 1 și 2 au fost deteriorate de exploziile ulterioare, în timp ce o linie rămâne intactă, dar nu a fost niciodată folosită.
„Nu aș fi surprins dacă doi din patru (s-ar întoarce) la difuzare, nu patru din patru”, a declarat Patrick Pouyanne la un eveniment din industrie la Berlin. „Nu există nicio modalitate de a fi competitiv față de gazul rusesc cu GNL provenind de oriunde”.
El a spus că strategia Europei de a-și diversifica resursele energetice are sens, dar că continentul ar trebui „să aibă grijă să nu aibă aceeași situație cu SUA pe viitor”, într-o referire la creșterea importurilor americane de gaze naturale lichefiate.
„Cred că va fi interesant de văzut dacă vom rezista sau nu la gazul ieftin rusesc”, a spus Pouyanne, subliniind cât de relevantă a fost energia ieftină pentru industrie din Europa, în special în Germania.