Nu-l judecaţi dinainte pe Trump în legătură cu Ucraina, recomandă ministrul francez de externe

Aliaţii Ucrainei nu trebuie să judece dinainte modul în care Donald Trump va gestiona războiul de acolo, a declarat luni ministrul de externe al Franţei, Jean-Noel Barrot, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer şi-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în timpul discuţiilor purtate la Paris, relatează Reuters.

Trump a criticat în mod repetat amploarea ajutorului occidental acordat Kievului şi a promis să pună capăt rapid conflictului, fără a explica cum. Victoria sa în alegerile prezidenţiale de săptămâna trecută a stârnit îngrijorări la Kiev şi în alte capitale europene cu privire la gradul de angajament viitor al SUA în ceea ce priveşte ajutarea Ucrainei.

„În faţa speculaţiilor cu privire la care ar putea fi poziţiile sau iniţiativele noii administraţii americane, cred absolut că nu ar trebui să facem judecăţi dinainte şi că trebuie să acordăm (administraţiei) timp”, a declarat ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot la Forumul pentru pace de la Paris.

Cu toate acestea, Barrot a spus că orice iniţiativă ar trebui să se asigure că Ucraina însăşi stabileşte calendarul şi condiţiile pentru angajarea într-un proces de negociere cu Moscova. Între timp, a spus el, aliaţii occidentali trebuie să ofere Kievului toate mijloacele necesare pentru a respinge forţele ruse invadatoare.

„Ucraina, şi dincolo de aceasta, comunitatea internaţională, ar avea prea mult de pierdut, dacă Rusia ar impune legea celui mai puternic”, a spus el.

Separat, biroul lui Emmenuel Macron a declarat că preşedintele francez şi premierul britanic Keir Starmer au discutat despre situaţia din Ucraina în marja ceremoniei de luni care a marcat aniversarea Zilei Armistiţiului, ce a pus capăt Primului Război Mondial în 1918.

„În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, cei doi lideri şi-au reafirmat angajamentul de a se coordona îndeaproape, subliniindu-şi hotărârea de a sprijini Ucraina fără rezerve şi atât timp cât va fi necesar pentru a contracara războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina”, se arată într-un comunicat.

Duminică, ministrul francez al apărării a declarat că Parisul trimite Ucrainei un nou lot de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a putea lovi în spatele liniilor ruse.

„RELAŢIE PUTERNICĂ”

„Preşedintele (Ucrainei) Volodimir Zelenski s-a întâlnit de multe ori cu preşedintele ales Trump şi nu mă îndoiesc că va fi stabilită o relaţie puternică cu noua administraţie”, a declarat luni şeful diplomaţiei franceze.

La rândul său, ministrul de externe al Finlandei, Elina Valtonen, a declarat în cadrul aceluiaşi forum că este timpul ca aliaţii Ucrainei să îşi concentreze analiza asupra Rusiei „Nu este vorba doar despre Ucraina. Ameninţarea pe care Rusia o provoacă omenirii este existenţială şi nu începe sau se termină cu Ucraina”, a declarat Valtonen, a cărei ţară a aderat la NATO anul trecut ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Trump a vorbit în ultimele zile cu preşedintele rus Vladimir Putin şi l-a sfătuit să nu escaladeze războiul din Ucraina, a declarat duminică pentru Reuters o sursă familiarizată cu conversaţia, deşi Kremlinul a negat luni că cei doi ar fi vorbit.

Legea care obligă IFN-urile să scadă dobânzile uriașe intră în vigoare: ANPC explică cum va funcționa

POLITICO: Deputaţii europeni amână decizia cu privire la avizarea comisarului propus de Ungaria, Olivér Várhelyi. Aprobarea sa ar putea depinde de audierile de marţi, când vor fi chestionaţi vicepreşedinţii propuşi pentru CE, inclusiv Roxana Mînzatu