Nu se mai simt în siguranță cu brâul la purtător! Decizia Gardienilor Revoluției din Iran după explozia pagerelor

Corpul de elită al Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC) a ordonat tuturor membrilor să nu mai folosească niciun tip de dispozitiv de comunicare, după ce mii de pagere și walkie-talkie folosite de aliații săi Hezbollah în Liban au explodat în atacuri mortale săptămâna trecută, au declarat pentru Reuters doi înalți oficiali iranieni din domeniul securității.

Unul dintre oficialii de securitate a declarat că este în curs o operațiune pe scară largă a IRGC pentru a inspecta toate dispozitivele, nu doar echipamentele de comunicații. El a spus că majoritatea acestor dispozitive au fost fabricate artizanal sau importate din China și Rusia.

Iranul a fost îngrijorat de infiltrarea agenților israelieni, inclusiv a iranienilor aflați pe statul de plată al Israelului, și a început deja o investigație amănunțită a personalului, vizând membrii de rang mediu și înalt ai IRGC, a adăugat oficialul, care a refuzat să fie identificat din cauza caracterului sensibil al problemei.

„Aceasta include examinarea conturilor lor bancare atât în Iran, cât și în străinătate, precum și a istoricului lor de călătorie și al familiilor lor”, a declarat oficialul din domeniul securității.

Ministerele iraniene de Externe, Apărare și Interne nu au fost disponibile imediat pentru a răspunde comentariilor făcute de oficialii de securitate pentru Reuters.

Într-un atac coordonat, dispozitivele pager au fost detonate marți în toate bastioanele Hezbollah. Miercuri, sute de walkie-talkie ale Hezbollah au explodat. Atacurile au ucis 39 de persoane și au rănit mai mult de 3 000 de persoane.

The security official declined to give details on how the IRGC force, comprising 190,000 personnel, are communicating. „For now, we are using end-to-end encryption in messaging systems,” he said.

According to the same official, there is widespread concern among Iran’s ruling establishment. IRGC officials have reached out to Hezbollah for technical assessments, and several examples of exploded devices have been sent to Tehran for examination by Iranian experts.

Un alt oficial iranian a declarat că principala preocupare a Republicii Islamice a fost protecția instalațiilor nucleare și de rachete ale țării, în special a celor subterane.

„Dar, începând de anul trecut, măsurile de securitate la aceste situri au crescut în mod semnificativ”, a declarat acesta, făcând referire la măsurile sporite după ceea ce autoritățile iraniene au declarat a fi încercarea Israelului de a sabota programul de rachete al Iranului în 2023. Israelul nu a comentat niciodată acest lucru.

„Niciodată, niciodată nu a existat o securitate atât de strictă și măsuri extreme ca acum”, a adăugat el, sugerând că securitatea a fost mărită în mod semnificativ față de nivelurile anterioare după exploziile pagerului din Liban.

IRGC este o forță politică, militară și economică puternică în Iran, având legături strânse cu liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei. Înființat după Revoluția islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de guvernare clerical, IRGC are propriile forțe terestre, navale și aeriene care supraveghează armele strategice ale Iranului.

Acesta își exercită influența în Orientul Mijlociu prin intermediul brațului său de operațiuni externe, Forța Al Quds, furnizând bani, arme, tehnologie și instruire grupurilor aliate: Hezbollah în Liban, Hamas în Gaza, Houthis din Yemen și milițiile din Irak.

Armata iraniană utilizează o serie de dispozitive de comunicații criptate, inclusiv walkie-talkie, pentru comunicații securizate, a declarat prima sursă iraniană. În timp ce modelele și mărcile specifice pot varia, echipamentele de comunicații militare iraniene au fost adesea dezvoltate la nivel național sau achiziționate de la o combinație de furnizori locali și străini, a spus el.

El a declarat că forțele armate iraniene au încetat să mai folosească pagere de peste două decenii.

Teheranul și-a dezvoltat propriile transmisii radio de nivel militar prin intermediul industriei sale de apărare pentru a evita dependența de importurile străine, în special din cauza sancțiunilor occidentale impuse Teheranului din cauza programului său nuclear, a adăugat el.

Cu toate acestea, în trecut, Iranul a importat dispozitive de comunicații din țări precum China și Rusia și chiar Japonia.

Iranul și Israelul au fost blocate într-un război din umbră timp de decenii, cu acuzații reciproce de sabotaj și comploturi de asasinat.

Conflictul, inclusiv între Israel și Hezbollah, s-a intensificat în ultimul an în paralel cu războiul din Gaza, care a izbucnit după ce gruparea palestiniană Hamas a atacat comunități din sudul Israelului la 7 octombrie.

Iranul și Hezbollah au acuzat Israelul de asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran și a celui mai înalt comandant militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, cu câteva ore mai devreme, în iulie. Israelul a declarat că l-a ucis pe Shukr, dar nu a confirmat că a fost în spatele morții lui Haniyeh.

Iranul nu recunoaște dreptul Israelului de a exista. Khamenei a numit anterior Israelul o „tumoare canceroasă” care „va fi fără îndoială dezrădăcinată și distrusă”.

Israelul consideră că Iranul reprezintă o amenințare existențială. De asemenea, Israelul acuză Iranul că încearcă în secret să dezvolte arme nucleare, deși Iranul neagă că ar dori să construiască o bombă nucleară.

Lasconi susţine că o parte din banii cotizaţi de fiecare asigurat la Sănătate ar trebui direcţionaţi către o asigurare privată: Mie mi se pare anormal ca tu să nu poţi să-ţi alegi locul în care să fii tratat

VIDEO Guvernul a aprobat luni rectificarea bugetară