‘Nu voi începe al Treilea Război Mondial pentru tine’: A murit ‘Prințul Întunericului’, generalul care a refuzat să asculte de NATO

 

A fost șeful Statului Major General timp de trei ani, din 2003 și 2006. Născut la 21 martie 1944, generalul era foarte apreciat în rândul personalului militar pentru stilul său de conducere corect și fără prejudecăți. Militarul consacrat a fost supranumit „Prințul Întunericului” pentru vocea sa răgușită și comportamentul său rece.

După ce a absolvit Sandhurst, a fost înrolat în Intelligence Corp în 1963, înainte de a face parte din Parachute Regiment. Bărbatul în vârstă de 80 de ani a servit pentru țara sa în Irlanda de Nord, Bosnia și a fost șeful armatei britanice înainte de războiul din Irak. În urma morții sale, mai mulți oficiali de rang înalt ai armatei, precum și armata britanică însăși au adus omagii emoționante veteranului care și-a dedicat aproape 45 de ani din viață forțelor armate.

Generalul Sir Mike Jackson a rămas în memoria colectivă pentru un incident din iunie 1999, când a avut o confruntare cu comandantul suprem american al forțelor NATO din Europa, generalul Wesley Clark. De asemenea, a fost supranumit „Macho Jacko” în urma acestui  conflict, când i s-a ordonat să intercepteze forțele rusești după ce au intrat în Kosovo cu aprobarea NATO, el i-a spus americanului: „Nu am de gând să încep al treilea război mondial pentru tine”.

Prințul Întunericului – Un lider remarcabil, inspirațional și carismatic și o adevărată legendă

Armata britanică a dat publicității o declarație sinceră în memoria generalului, căruia i se mai spunea ‘Jacko’.

‘Cu mare tristețe am aflat de moartea generalului Sir Mike Jackson GCB, CBE, DSO, pe 15 octombrie, înconjurat de familia sa’, se arată în declarație. ‘Generalul „Jacko” a servit cu distincție timp de peste 40 de ani, terminându-și cariera ca șef al Statului Major General. Ne va lipsi foarte mult și ne vom aminti mult de el. Utrinque Paratus’.

Ministrul britanic al Securității, Dan Jarvis, care a făcut parte anterior din Regimentul de Parașutiști și a fost ajutorul de tabără al generalului Sir Jackson, l-a numit „soldatul soldatului”. „Un lider remarcabil, inspirațional și carismatic și o adevărată legendă aeropurtată”, a adăugat el, potrivit Daily Mail.

Aseară, fostul șef al armatei Lord Dannatt a declarat: „Sunt devastat să aud de moartea lui Mike Jackson. A fost un caracter imens – un lider inspirațional – și iubit de toți cei care l-au cunoscut. În special, oamenii din Kosovo îi vor fi întotdeauna îndatorați pentru operațiunea extraordinară pe care a condus-o pentru a le aduce eliberarea de opresiune și independența în 1999. Nu se mai nasc oameni ca Mike. Ne va lipsi enorm, dar trebuie să fie sărbătorit enorm pentru contribuția sa la viața noastră națională’.

Într-o declarație, Parachute Regimental Association a anunțat moartea sa, scriind: „Ne pare foarte rău să auzim de pierderea generalului Sir Mike Jackson”.

Atașatul britanic pentru apărare în Kosovo, locotenent-colonelul Edward Green, a declarat: „Este cu mare tristețe să auzim de moartea generalului Sir Michael Jackson. A condus Corpul Aliat de Reacție Rapidă al NATO în timpul intervenției de aici din 1999 în calitate de prim comandant al K-For. O figură legendară a armatei britanice, el va fi amintit mult timp aici în Kosovo.’

Generalul Jacko – O privire și o voce ca pietrișul

Fostul comandant de companie în Regimentul de Parașutiști, maiorul Andrew Fox, a lansat, de asemenea, un omagiu sincer, adăugând: ‘Îmi pare foarte rău să aflu de moartea generalului Sir Mike Jackson. O privire și o voce ca pietrișul, care la zece metri ar putea spinteca un ofițer de nivel mediu care a fost rugat să citească o scrisoare controversată de la RSM la o întâlnire de caritate regimentală. Și da, asta este ciudat de specific. Dar, de asemenea, o capacitate extraordinară de a bea, băgând pe ceilalți oameni sub masă,  și un simț extraordinar al umorului. Am avut onoarea de a petrece timp în compania sa în câteva ocazii“

Generalul Sir Jackson a fost prezent în duminica sângeroasă din ianuarie 1972, un incident în care 13 bărbați catolici au fost uciși în Londonderry în timpul unui marș pentru drepturile civile. După ce ancheta Saville a constatat că bărbații au fost împușcați „fără justificare”, el a prezentat „scuze complete”, potrivit Telegraph.

A continuat să ia parte la alte două tururi în Irlanda de Nord, iar în timpul celui de-al doilea a asistat la masacrul de la Warrenpoint al IRA – unde au fost uciși 18 soldați britanici.

De asemenea, a servit în capitala Germaniei, Berlin, iar mai târziu a fost comandantul forței ONU de menținere a păcii în Bosnia, din 1995 până în 1996.

Pentru serviciul său de peste patru decenii, a primit Distinguished Service Order (DSO).

După plecarea sa în 2007, a criticat, de asemenea, sprijinul acordat de noii laburiști forțelor armate.

Fiul său, Mark, a servit, de asemenea, în Regimentul de parașutiști, ca urmare a mandatului său îndelungat.

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ciprian Pandea: Vom susține, în continuare, proiectele pentru Călărași, din Parlamentul României!

Lituania-România: ‘Suntem fericiţi că am încheiat aceste două meciuri cu două victorii!’ – Radu Drăguşin / ‘Ne propunem să terminăm neînvinşi’ – Denis Drăguş