Numărul accidentelor grave, în scădere pentru al doilea an consecutiv. Care ar fi motivul

„Este îmbucurător că, pentru al doilea an consecutiv, avem o scădere la toţi parametrii, respectiv numărul de accidente grave, numărul de persoane rănite grav şi persoane decedate”, a afirmat şeful IPJ Bihor cu ocazia prezentării raportului de activitate pe anul 2024.

Potrivit acestuia, s-a înregistrat o scădere cu 6,5% a numărului de accidente rutiere grave (de la 137 la 128). Tot pentru al doilea an consecutiv, numărul de persoane rănite grav în accidente a scăzut cu 9% (de la 117 la 107) şi cel al deceselor – cu 13% (de la 41 la 36).

„La această reducere contribuie şi dezvoltarea infrastructurii, care este destul de vizibilă în judeţul Bihor şi care sper să îşi menţină trendul, dar şi o activitate mai eficientă din partea poliţiei prin acţiuni punctuale pe principalele cauze generatoare de accident. Cred că sunt cei mai importanţi factori. Cu siguranţă, mai sunt şi alţi factori, o sistematizare mai bună şi o educaţie rutieră, pe care noi insistăm foarte mult. Se vor implementa noi sisteme, camere cu radar, care au început deja în România şi sunt convins că în 2025 vor ajunge şi în judeţul Bihor, în parteneriat cu CNAIR. Din păcate, fără sancţiuni nu cred că se va reuşi vreodată reducerea victimizării pe drumurile publice. Cu cât creşte însă disciplina în trafic, cu atât scad aceşti indicatori”, a subliniat Alin Haniş.

În cursul anului 2024, poliţiştii rutieri au aplicat 30.115 sancţiuni contravenţionale, dintre care 11.773 pentru depăşirea limitelor legale de viteză, 1.841 pentru indisciplina pietonilor, 1.814 pentru abaterile comise de biciclişti şi 175 pentru abaterile comise de utilizatorii de trotinete electrice.

Structurile de poliţie rutieră au soluţionat 620 de dosare penale. De asemenea, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 42 de persoane.

Poliţiştii rutieri în colaborare cu cei de la ordine publică au reţinut în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 5.661 de permise de conducere, dintre care 1.226 pentru depăşirea cu peste 50 km/h a vitezei legale, 506 pentru conducere sub influenţa alcoolului, 98 pentru conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, 256 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi au retras 3.171 de certificate de înmatriculare a vehiculelor (dintre care 63 pentru poluare fonică).

Liderul senatorilor PNL: ‘Ciolacu nu a vrut să o numească pe Vicol la Comisia Juridică, dar au protestat avocații’

Oficialii africani cer SUA să reia ajutorul medical pentru Africa