‘O adunătură de nebuni radicali’: Trump trimite în concediu forțat pentru mii de angajați și le ordonă să se întoarcă în SUA

Nu este clar care sunt exact locurile de muncă afectate. Declaraţia, postată pe site-ul agenţiei, precizează că angajaţii vor fi notificaţi până joi după-amiază.

Administraţia Trump a declarat că USAID risipeşte bani şi trebuie să se alinieze priorităţilor politice ale preşedintelui. Personalul agenţiei, sprijinit de parlamentari democraţi, a protestat faţă de aceste reduceri, afirmând că vor pune vieţi în pericol şi vor împiedica securitatea naţională.

Decizia anterioară a preşedintelui Donald Trump de a îngheţa asistenţa externă a bulversat sistemul global de ajutor, cu efecte deja resimţite în mai multe ţări.

Agenţia, care furnizează ajutor umanitar în mai mult de 100 de ţări, are 10.000 de angajaţi în întreaga lume. Două treimi din aceste persoane lucrează în străinătate, potrivit Serviciului de cercetare al Congresului.

USAID, înfiinţată în 1961, are un buget de aproximativ 40 de miliarde de dolari (32,25 miliarde de lire sterline) pe an, reprezentând aproximativ 0,6% din cheltuielile federale, conform cifrelor oficiale.

Într-o declaraţie publicată marţi pe site, USAID a afirmat că va colabora cu Departamentul de Stat al SUA pentru a organiza şi plăti călătoria de întoarcere a personalului detaşat în afara SUA în termen de 30 de zile.

Angajaţii care fac parte din excepţii vor fi informaţi până la ora 15.00 EDT (20.00 GMT).

Declaraţia se încheie cu mesajul: „Vă mulţumim pentru serviciile dumneavoastră”.

Având în vedere că unii membri ai personalului USAID lucrează în zone de conflict active, nu a fost imediat clar cum vor fi retraşi.

Măsurile fac parte dintr-un şir de reduceri pe care Trump le-a pus în aplicare de la revenirea în funcţie luna trecută, prin coordonarea cu Departamentul neoficial al eficienţei guvernamentale al lui Elon Musk.

Trump: ‘O adunătură de nebuni radicali’

Trump l-a însărcinat pe Elon Musk, miliardarul care conduce campania sa de reducere a costurilor guvernamentale, să supravegheze proiectul. Duminică, Trump a declarat că USAid a fost „condusă de o adunătură de nebuni radicali, iar noi îi scoatem de acolo”, în timp ce Musk a numit-o „o organizație criminală” fără a furniza nicio dovadă și a spus că a fost „timpul să moară”.

Printre ţările afectate de îngheţarea ajutoarelor se numără Haiti. Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat marţi că a fost notificată de SUA cu privire la îngheţarea unui ajutor în valoare de 13,3 milioane de dolari destinat acestei ţări.

Cu toate acestea, miercuri, Departamentul de Stat al SUA a emis o derogare care exceptează 40,7 milioane de dolari din asistenţa externă pentru poliţia naţională din Haiti şi misiunea internaţională de sprijinire a securităţii susţinută de ONU.

La începutul acestei săptămâni, Casa Albă a emis o declaraţie în care a enumerat o serie de proiecte pe care le-a numit dovezi de „risipă şi abuz”, inclusiv un grant de 1,5 milioane de dolari pentru un grup LGBTQ din Serbia şi 2,5 milioane de dolari pentru vehicule electrice în Vietnam.

Cu toate acestea, criticii au calificat măsurile de închidere a agenţiei drept o acaparare ilegitimă a puterii condusă de Musk, un miliardar neales.

La începutul acestei săptămâni, principalul diplomat al lui Trump, Marco Rubio, a devenit şeful interimar al USAID, ca parte a fuziunii acesteia cu Departamentul de Stat.

Închiderea totală a USAID ar necesita un act al Congresului.

Musk, directorul general al Tesla şi Space X, a sugerat că USAID ar trebui închisă complet, deoarece este „ireparabilă”.

Mulţi au avertizat că închiderea porţilor agenţiei ar avea efecte devastatoare asupra populaţiilor vulnerabile din întreaga lume.

Ce face USAID

Activităţile USAID variază de la furnizarea de proteze pentru soldaţii răniţi în Ucraina până la deminarea terenurilor şi combaterea răspândirii Ebola în Africa.

O pacientă cu HIV din Nigeria a declarat pentru BBC că ea şi alte persoane sunt îngrijorate că medicamentele antiretrovirale gratuite, finanţate de USAID, vor fi întrerupte.

„Sunt foarte speriată de ceea ce ne rezervă viitorul, având în vedere tot ceea ce se întâmplă în America”, a spus ea. „Am primit ultimul set de medicamente pentru HIV în noiembrie şi ar trebui să mă întorc în aprilie… dar nu ştiu ce se va întâmpla până atunci. „Aceste medicamente gratuite sunt foarte importante pentru mine şi majoritatea dintre noi (pacienţii cu HIV) ar avea probleme dacă ar fi afectate”, a spus ea.

Democraţii din Washington DC au fost deosebit de critici cu privire la modificările aduse agenţiei, numindu-le „ilegale” şi „neconstituţionale”.

„USAID este un instrument de politică externă cu origini bipartizane care este esenţial în acest mediu global periculos”, a scris pe social media senatorul democrat de New Jersey Andy Kim, care a lucrat anterior la USAID.

„Eliminarea ei înseamnă eliminarea capacităţii noastre de a concura şi de a menţine America în siguranţă”.

Trump l-a însărcinat pe Elon Musk, miliardarul care conduce campania sa de reducere a costurilor guvernamentale, să supravegheze proiectul. Duminică, Trump a declarat că USAid a fost „condusă de o adunătură de nebuni radicali, iar noi îi scoatem de acolo”, în timp ce Musk a numit-o „o organizație criminală” fără a furniza nicio dovadă și a spus că a fost „timpul să moară”.

Lupta de AUR pentru putere: Claudiu Târziu scoate ‘cuțitele’ la George Simion

Pădurea care va supraviețui schimbărilor climatice: Încălzirea globală nu va mai fi o problemă