În raportul său final, această comisie, care a derulat o anchetă timp de patru ani, a subliniat că populaţia aborigenă a fost victima unor masacre, că familiile aborigene au fost deposedate de copii şi că a fost atacată cultura acestor oameni în scopul asimilării lor, potrivit Agerpres.
Conform acestor concluzii prezentate marţi în faţa Parlamentului australian, crimele în masă, bolile, violenţele sexuale, răpirea copiilor şi politica de asimilare au condus la “distrugerea cvasicompletă” a aborigenilor din statul Victoria.
“A fost vorba despre un genocid”, concluzionează raportul.
Printre recomandări, comisia preconizează o indemnizaţie financiară pentru populaţia aborigenă pentru prejudiciile suferite, precum şi restituirea pământurilor ancestrale ale acesteia.
Premierul statului Victoria, Jacinta Allan, a mulţumit comisiei, asigurând că guvernul său va “examina cu atenţie” aceste recomandări.
Aceste concluzii “pun în lumină adevărul dur şi constituie bazele pentru un viitor mai bun pentru toţi locuitorii statului Victoria”, a susţinut ea într-un comunicat.
La sosirea coloniştilor europeni în 1788, în Australia trăiau aproximativ 1 milion de aborigeni. În prezent această populaţie reprezintă în jur de 3,8% din cei 26 de milioane de australieni.
Autorităţile australiene susţin că luptă de mult timp pentru a elimina decalajul social în materie de sănătate şi bunăstare dintre popoarele indigene şi restul populaţiei. Aceste minorităţi au o speranţă de viaţă cu aproximativ opt ani mai mică decât media naţională, iar rata lor de încarcerare continuă să crească.
“Disparităţile economice actuale şi barierele în calea prosperităţii pentru persoanele din Primele Naţiuni sunt moşteniri directe ale practicilor coloniale şi ale excluziunii autorizate de stat”, a menţionat comisia în raportul său.