O ‘bombă’ ticăie în jurul Europei: autoritățile sunt în alertă maximă / Legătura cu Rusia (The New York Times)

Cu toate acestea, nu este permisă intrarea în porturile europene din cauza temerilor unei posibile detonări a azotatului de amoniu transportat la bord.

Vaporul navighează în largul coastelor Europei de Nord de câteva săptămâni, arată sursa citată.

Azotatul de amoniu este un îngrășământ foarte cunoscut și popular în agricultură, dar există riscuri asociate cu utilizarea acestuia.

Nitrații sunt explozivi, mai ales în cantități mari.

Deși are pavilion maltez și este deținută de o societate înregistrată în Malta, nava nu a fost autorizată nici să acosteze în Malta. Ministerul Transporturilor a declarat că poate face acest lucru numai dacă își descarcă mai întâi încărcătura, conform articolelor din presa malteză de luna trecută.

Cazul din Liban

O explozie poate fi cauzată de căldură sau, de exemplu, de o schimbare semnificativă a umidității aerului. În august 2020, 2.750 de tone de nitrați au explodat din cauza lucrărilor de sudare în portul Beirut din Liban – explozia masivă a ucis peste 200 de persoane și a lăsat alte aproximativ 300.000 de persoane fără adăpost.

La bordul navei Ruby se află cantități de aproximativ 8 ori mai mult – deși se știe că încărcătura navei nu a fost avariată.

VIDEO Satul ascuns de pe hărțile României, încă din 1960: O lume pierdută de cristal și corali

Un primar din Mexic a fost asasinat