O coaliţie de centru-stânga ar urma să formeze noul guvern de la Vilnius

Social-democraţii, care au obţinut 20 de locuri în primul tur al scrutinului legislativ, se pregătesc să ia locul conservatorilor la guvernare, o schimbare care, potrivit analiştilor politici, nu ar urma să modifice sprijinul pentru Ucraina adus de această ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO.

Lidera social-democraţilor lituanieni, Vilija Blinkeviciute, a indicat luni că are în vedere o coaliţie tripartită alături de Uniunea democratică ‘În numele Lituaniei’ şi cu Uniunea populară a ţăranilor lituanieni.

”Sperăm că de îndată ce rezultatele celui de-al doilea tur vor fi confirmate, acest lucru va fi suficient pentru a forma o coaliţie din trei partide”, a declarat ea luni în faţa presei.

În timpul celui de-al doilea tur, pe 27 octombrie, ce se va desfăşura în circumscripţiile uninominale, social-democraţii ar putea obţine până la 35 de locuri suplimentare.

În scenariul unei victorii a social-democraţilor, Vilija Blinkeviciute ar urma să renunţe la postul de eurodeputată şi să formeze viitorul guvern de la Vilnius.

Alegerile sunt, de asemenea, marcate de controverse în jurul unui nou partid populist, ‘Zori pe Neman’, condus de un fost deputat, Remigijus Zemaitaitis, care se aşteaptă, de asemenea, să câştige locuri în parlament.

Anul trecut, Zemaitaitis a renunţat la locul său în legislativ după ce a fost criticat pentru presupuse comentarii antisemite. În prezent, el este judecat pentru incitare la ură, deşi neagă acuzaţia şi insistă că a criticat doar politicile guvernului israelian în Fâşia Gaza.

Majoritatea partidelor politice din Lituania au promis să-l excludă pe Remigijus Zemaitaitis din orice potenţială coaliţie guvernamentală.

Andrei Caramitru, dezlănțuit la adresa lui Nicușor Dan: ‘Îl apucă colapsul mental, face frezoane la neuroni’

Alba: Mandatul primarului din Zlatna, validat, după ce instanţa a admis apelul edilului