Un studiu finanțat de guvernul britanic arată că, în lipsa unei acțiuni coordonate, creșterea rezistenței antimicrobiene (AMR) ar putea duce la pierderi anuale ale PIB-ului global de 1.700 de miliarde de dolari în următorii 25 de ani, relatează The Guardian.
Cercetarea realizată de think tank-ul Center for Global Development, indică faptul că economiile SUA, Regatului Unit și Uniunii Europene se vor număra printre cele mai grav afectate, generând critici că reducerile drastice recente ale ajutoarelor externe sunt contraproductive.
Joi, guvernul britanic a anunțat că va elimina finanțarea pentru Fondul Fleming, care combate AMR în țările cu venituri mici și medii, ca parte a reducerilor mai ample ale ajutorului extern. Administrația Trump a confirmat tăieri de 9 miliarde de dolari din bugetul pentru ajutor extern, în timp ce mai multe țări europene au redus de asemenea cheltuielile pentru asistența internațională.
Milioane de decese la nivel global
Anthony McDonnell, autorul principal al studiului și cercetător în politici publice la Center for Global Development, a declarat:
„Când am efectuat cercetarea privind impactul economic al rezistenței antimicrobiene, am presupus că ratele de rezistență vor urma tendințele istorice.
Totuși, reducerile bruște ale Asistenței Oficiale pentru Dezvoltare din partea SUA – care și-a diminuat bugetul pentru ajutoare cu aproximativ 80% –, ale Regatului Unit – care a anunțat scăderea de la 0,5% la 0,3% din venitul național brut – și ale Franței, Germaniei și altor state, pot determina o creștere accelerată a rezistenței, conform celui mai pesimist scenariu analizat.
Aceasta ar duce la milioane de decese suplimentare la nivel global, inclusiv în națiunile G7. Investițiile în tratamente pentru infecțiile bacteriene vor salva vieți și vor genera beneficii economice de miliarde de dolari pe termen lung.”
Impact economic
Studiul a calculat povara economică și sanitară a rezistenței la antibiotice pentru 122 de țări și a estimat că, în scenariul cel mai pesimist, până în 2050, pierderile anuale de PIB ar putea ajunge la aproape 722 miliarde dolari în China, 295,7 miliarde în SUA, 187 miliarde în UE, 65,7 miliarde în Japonia și 58,6 miliarde în Regatul Unit.
Potrivit Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (IHME), decesele provocate de AMR sunt așteptate să crească cu 60% până în 2050, fiind preconizate 1,34 milioane de decese anual în SUA și 184.000 în Regatul Unit din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Numărul persoanelor care se vor îmbolnăvi grav din cauza acestor bacterii este, de asemenea, estimat să crească semnificativ.
Superbacteriile duc la mai multe internări în spitale, spitalizări mai lungi și mai intense, tratamente de linia a doua mai costisitoare și îngrijiri mai complexe. Infecțiile rezistente sunt, în medie, de două ori mai costisitoare de tratat decât cele care răspund la antibiotice.
Studiul estimează că cheltuielile globale pentru sănătate generate de AMR ar putea crește cu aproape 176 de miliarde de dolari anual. În Regatul Unit, acestea ar putea crește de la 900 de milioane la 3,7 miliarde de dolari, iar în SUA de la 15,5 miliarde la aproape 57 de miliarde.
Totodată, rata mai ridicată a infecțiilor rezistente ar putea reduce forța de muncă a Regatului Unit, UE și SUA cu 0,8%, 0,6% și, respectiv, 0,4%.
Însă dacă statele investesc mai mult în combaterea superbacteriilor – prin creșterea accesului la antibiotice noi și tratamente de calitate – economia SUA ar putea crește cu 156,2 miliarde dolari anual, iar cea a Regatului Unit cu 12 miliarde (aproximativ 9,3 miliarde de lire sterline) până în 2050.