O descoperire de pe Everest poate schimba tot ce știm despre alpinism: A fost găsit un picior uman

O etichetă cu numele „A.C. Irvine” încă prinsă de ciorapul de lână sugerează că acesta a aparținut, cel mai probabil, alpinistului britanic Andrew „Sandy” Irvine. Dispariția lui Irvine pe Everest în 1924, împreună cu colegul său George Mallory, rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale alpinismului, având o soluție ce ar putea schimba istoria.

Cei doi au dispărut pe 8 iunie 1924, la 800 de picioare sub vârful Everestului, în timpul încercării de a realiza prima ascensiune documentată a celui mai înalt munte din lume. Până în prezent, nu se știe dacă au ajuns pe vârf, devenind astfel primele persoane cunoscute care au atins această piatră de hotar, înainte de a-și pierde viața.

În timp ce trupul lui Mallory a fost descoperit în 1999, trupul lui Irvine și aparatul de fotografiat pe care alpiniștii îl transportau, care ar putea dezvălui dacă au ajuns pe vârf, nu au fost găsite niciodată.

Asta până la ultima expediție, când echipa National Geographic, din care făcea parte și codirectorul filmului „Free Solo”, Jimmy Chin, a descoperit un bocanc, în care se crede că este piciorul lui Irvine. În așteptarea confirmării ADN-ului, prin compararea probelor de pe picior cu cele prelevate de la membrii familiei lui Irvine, aceasta pare să fie prima dovadă a morții sale de la dispariția sa.

„Este prima dovadă reală a locului în care a ajuns Sandy”, a spus Chin, potrivit National Geographic. „Au fost lansate o mulțime de teorii.

„Când cineva dispare și nu există nicio dovadă a ceea ce i s-a întâmplat, poate fi foarte dificil pentru familii. Faptul că avem informații definitive despre locul în care ar fi putut ajunge Sandy este cu siguranță (util) și, de asemenea, un indiciu important pentru comunitatea alpiniștilor cu privire la ceea ce s-a întâmplat.”

Cu câteva zile înainte de a găsi bocancul, echipa a descoperit o butelie de oxigen de la o expediție din 1933, inițiată tot pentru escaladarea muntelui Everest. Deși acea expediție a eșuat, ea a găsit un topor de gheață care îi aparținea lui Irvine, pe creasta de nord-est a muntelui, ceea ce a determinat echipa lui Chin să speculeze că ar putea fi aproape de corpul acestuia.

„Cred că s-a topit literalmente cu o săptămână înainte să o găsim”, a spus Chin.

Chin și echipa au luat cizma și piciorul de pe munte într-o ladă frigorifică și le-au dat Asociației de Alpinism China-Tibet (CTMA).

content-image

 

La scurt timp după descoperire, echipa a informat familia lui Irvine, inclusiv pe nepoata sa Julie Summers, care a scris o carte despre alpinist.

Summers a fost „emoționată până la lacrimi” când a aflat de existența cizmei: un „moment extraordinar și emoționant”, a spus ea, potrivit agenției de presă PA Media.

 

 

 

Sursa: www.stiripesurse.ro

Meciul Cipru-România: Radu Drăguşin: Sunt foarte fericit. Trebuie să continuăm la fel / Mesajul său pentru suporteri

Meciul Cipru – România: Bancu: Am avut o atitudine bună din primul minut. Ne-am făcut treaba / Chipciu: Jucătorii naţionalei au confirmat până acum