Fabrica de pâine a fost închisă pe termen nelimitat, până la renovarea totală a întregului spațiu și dotarea cu utilaje conform standardelor.
„Rog autoritățile competente în domeniu să ia măsurile legale ce se impun”, a mai transmis Piedone care a dezvăluit că verificarea a avut loc în urma unei sesizări.
Ca urmare „o echipă de comisari din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani a desfășurat o acțiune de control la brutăria Gelas Media SRL, punctul de lucru din Hârlău, județul Iași”.
În urma verificărilor efectuate, comisarii CJPC Botoșani au constatat mai multe nereguli grave în procesul de producție și igienă, motiv pentru care au fost aplicate sancțiuni severe. Astfel, au fost dispuse următoarele măsuri: două amenzi contravenționale în valoare totală de 6.000 lei, oprirea temporară a prestării serviciului pentru un termen nelimitat urmând ca operatorul economic să procedeze la deratizarea, igienizarea și punerea în conformitate precum și până la remedierea tuturor deficiențelor constatate de echipa de control și oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a produselor utilizate ca materie primă în fabricarea produselor de panificație, a transmis ANPC.
În interior au fost descoperite numeroase nereguli
„Principalele abateri constatate în urma controlului au fost următoarele:
1. Produse depozitate la temperatura din incinta brutăriei, în condițiile în care producătorul recomandă o temperatură de 0-6 grade Celsius.
2. Aluat depozitat la temperatura mediului ambiant, neacoperit.
3. În zona de producție a produselor de panificație au fost găsite paleți neigienizați și lăzi cu pâine atât ambalată, cât și neambalată, direct pe paviment.
4. Mașina pentru feliat pâinea nu era curățată, având depuneri de materii organice.
5. Echipamentele de lucru nu erau curățate și igienizate corespunzător, iar rastelele prezintau depuneri consistente de materii organice, praf, reziduuri de amidon și straturi suprapuse de aluat uscat.
6. Rastelele utilizate la depozitarea tavilor fierbinți la scoaterea din cuptor prezentau un grad avansat de rugină și depuneri consistente de aluat stratificat.
7. Pereții brutăriei erau deteriorați, cu plăci de faianță sparte și cu crăpături, neigienizați.
8. Dospitorul și malaxorul aveau elemente ruginite și resturi de aluat, fiind neigienizate.
9. Masa pe care se modelează aluatul era confecționată din lemn de esență moale, material care nu poate fi curățat eficient, existând riscul formării de așchii care pot adera în aluatul de pâine.
10. Tăvile folosite pentru coacere erau confecționate din tablă de aluminiu, arse, cu urme de aluat copt și depuneri consistente de grăsimi.”