O familie de români a renovat ilegal o clădire abandonată din Franța: A urmat un calvar

„Este miercuri după-amiază. Copiii nu au școală și sunt toți acasă. Adolescentul cel mare își face siesta la etaj, în timp ce cei șapte frați și surori ai săi se joacă la parter și în grădină. Părinții, Călin și Monica, se bucură de momentele bune în sufrageria acestei clădiri vechi din Poitiers-sud. Fericirea domnește supremă aici. Dar această familie de origine română nu este acasă. Ei ocupă ilegal o casă de arhitect construită în 1928 și nelocuită de aproape douăzeci de ani. ”, scrie publicația locală La Nouvelle République. Casa, plină de praf și păianjeni, a devenit un cămin pentru această familie, care a venit în Franța acum 18 ani în căutarea unei vieți mai bune.

După zece ani petrecuți la Paris, Călin și familia sa s-au mutat la Airvault, unde el lucra în domeniul spațiilor verzi. Din păcate, încheierea contractului de închiriere și lipsa fondurilor necesare pentru plata chiriei i-au împins pe cei opt copii și părinți să se refugieze într-o dubiță, dormind în parc până când un trecător le-a sugerat să ocupe o casă abandonată din Poitiers.

„Am descoperit o casă într-o stare jalnică, plină de praf și păienjeni uriași”, își amintește Monica. După curățenie generală și multe ore de muncă, familia a renovat aproape toate camerele, a reparat mucegaiul și a refăcut parchetul. Au reușit să instaleze o nouă rețea electrică și o bucătărie modernă, iar comunitatea locală a început să le ofere sprijin.

Chiar dacă au fost vizitați de proprietarii casei, însoțiți de poliție, Călin a explicat situația lor, iar proprietarii le-au ascultat povestea. Deși ocuparea ilegală a casei este o problemă legală, familia a reușit să își găsească un cămin temporar și să își trăiască viața de zi cu zi, cu copiii frecventând școlile din apropiere.

Călin visează acum la un nou loc de muncă, fiind hotărât să recâștige independența financiară și să poată închiria o locuință în mod legal.

Protest al urmaşilor românilor expulzaţi în urma Dictatului de la Viena din 1940

Florin Roman: Marcel Ciolacu e atât de îmbătat şi obsedat de putere încât a ajuns complet dependent de relaţia cu Simion şi AUR. Acum nu ştie cum să mai justifice public refuzul lui Nicolae Ciucă şi al PNL de a mai comunica politic cu el