Peste 100 de organizaţii nonguvernamentale (ONG), inclusiv Médecins sans frontières (MSF), mai multe filiale ale Médecins du monde, Caritas, Amnesty International (AI) sau Oxfam International, acuză miercuri că o ”foamete în masă” se răspândeşte în Fâşia Gaza, asediată de către Israel, şi cer un armistiţiu imediat, deschiderea tuturor punctelor terestre de trecerea frontierei şi libera circulaţie a ajutoarelor umanitare, relatează AFP.
Israelul este supus unor presiuni internaţionale tot mai mari din cauza situaţiei umanitare drramatice în enclava asediată şi devastată de peste 21 de luni de război.
El a relaxat foarte parţial, la sfârşitul lui mai, o blocadă totală impusă Fâşiei Gaza la 2 martie, care a antrenat penurii foarte grave de hrană, medicamente şi alte bunuri de primă necesitate.
”Pe măsură ce foametea în masă se propagă în Fâşia Gaza, colegii noştri şi persoanele pe care le ajutăm pier”, denunţă într-un comunicat ONG-urile.
Ele cer un armistiţiu imediat, deschiderea tuturor punctelor terestre de trecerea barierei de securitate dintre Israel şi Fâşia Gaza şi libera circulaţie a ajutoarelor umanitare.
Înaltul Comisariat ONU al Drepturilor Omului acuză armata israeliană de faptul că a ucis în Fâşia Gaza, începând de la sfârşitul lui mai, peste 1.000 de persoane care încercau să obţină ajutor umanitar – marea majoritate în apropierea unor centre ale Fundaţiei Umanitare din Gaza (GHF), o organizaţie susţinută de către Statele Unite şi Israel cu o finanţare opacă.
RESTRICŢII ALE AJUTORULUI UMANITAR
Israelul acuză, la rândul său, mişcarea islamistă palestiniană Hamas de exploatraea suferinţei civililor, prin furtul hrainei distribuite civililor în vederea vânzării la preţuri exorbitante sau de faptul că trage în persoane care aşteaptă ajutor.
GHF dă, la rândul său, vina situaţiei umanitare catastrofale asupra Hamas, al cărui atac fără precedent în sudul Israelului la 7 octombrie 2023 a declanşat războiul.
Autorităţile israeliene susţin cu regularitate că lasă să treacă cantităţi importante de ajutor, însă ONG-urile denunţă numeroase restricţii.
”Imediat în afara (Fâşiei) Gaza, în depozite, şi chiar în interiorul (Fâşiei Gaza), sunt tone de hrană, de apă potabilă, de furnituri medicale, material de cazare şi carburant care rămân nefolosite, iar organizaţiile umanitare sunt împiedicate să aibă acces la ele sau să le livreze”, acuză organizaţiile umanitare.
GUTERRES: ”MALNUTRIŢIA EXPLODEAZĂ”
”Este de ajuns să priveşti oroarea care se desfăşoară în (Fâşia) Gaza, un nivel al morţii şi distrugerii fără echibvalent în istoria recentă. Malnutriţia explodează. Fometea bate la toate uşile”, a denunţat marţi secretarul general al ONU Antonio Gutrerres.
În oraţul Gaza, în nrodul teritoriului palestinian, directorul Spitalului Al-Shifa, Mohammed Abu Salmiya, a anunţat marţi că ”21 de copii au murit din cauza malnutriţiei sau de foame” în 72 de ore, în mai multe spitale, inclusiv în al său.
”În orice moment vin cazuri noi la spital”, a denunţat el.
La Spitalul Nasser, în sudul enclavei, imagini AFP au surprins părinţi plângând la rămăşiţele fiului lor, Abdel Jawad al-Ghalban, în vârstă de 14 ani, mort de foame, al cărui corp scheletic tocmai fusese introdus într-un sac mortuar alb.
În acest context, emisarul american Steve Witkoff efectuează în această săptămână o vizită într-un loc european nedezvăluit, potrivit unor oficiali americani, care au declarat sub protecţia anonimatului că s-ar putea duce apoi în Orientul Mijlociu.
Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, obiectivul lui Steve Witkoff este să ajungă la ”un nou armistiţiu şi la un coridor umanitar în vederea trimiterii de ajutoare”.
Ultimele negocieri directe între Israel şi Hamas în vederea unui armistiţiu nu au înregistrat niciun progres.
Atacul de la 7 octombie a antrenat, de partea israeliană, moartea a 1.219 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date oficiale israeliene.
Dintre cele 251 de persoane răpite în acea zi, 49 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 27 au fost declarate moarte de către armata siraeliană.
Ofensiva de represalii israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat cu 59 106 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, considerate fiabile de către ONU.