O nouă ţintă de medicamente pentru o formă agresivă de cancer de prostată, descoperită de cercetători

Oamenii de ştiinţă salută o descoperire importantă în lupta împotriva cancerului de prostată. Ei au identificat o proteină drept ţintă potenţială pentru tratamentul acestui cancer.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că o proteină legată de cancerul de prostată este asociată cu o boală mai agresivă. Aceasta ar putea fi o nouă ţintă pentru tratament şi ar putea fi utilizată pentru a ajuta la estimarea pacienţilor care vor evolua către rezistenţă la terapia hormonală.

Noua descoperire, realizată de experţi de la Institutul pentru cercetarea cancerului (ICR) din Londra, ar putea îmbunătăţi tratamentele în cazul bărbaţilor al căror cancer nu mai răspunde la terapia hormonală.

Echipa a descoperit că pacienţii cu cancer de prostată avansat cu niveluri mai ridicate ale proteinei BCL2 au rezultate semnificativ mai proaste decât cei care nu au această proteină.

Aceşti pacienţi ar putea fi testaţi pentru BCL2 pentru a dezvolta planuri de tratament personalizate, în timp ce specialiştii ar putea să dezvolte noi medicamente care ar putea funcţiona.

Un studiu clinic privind cancerul de prostată care testează inhibitorul BCL2 venetoclax – un medicament aprobat pentru tipuri de leucemie – cu terapia hormonală enzalutamidă a început deja.

Cercetătorii estimează că aproximativ 10% dintre persoanele cu cancer de prostată au niveluri ridicate ale acestei proteine, care este în general importantă pentru prevenirea morţii celulelor.

„Avem nevoie urgentă de noi tratamente pentru a ajuta la îmbunătăţirea calităţii şi cantităţii vieţii pacienţilor care trăiesc cu cancer de prostată avansat”, a declarat  dr. Adam Sharp, lider al grupului de terapeutică translaţională de la ICR şi de la Royal Marsden NHS.

„Datele noastre arată că există o mare disparitate în ceea ce priveşte rezultatele pentru persoanele ale căror cancere au niveluri ridicate ale proteinei BCL2 şi că boala lor răspunde mai puţin bine la terapiile hormonale decât altele”, a precizat medicul.

Cercetările ulterioare ar putea furniza dovezi pentru planuri de tratament mai personalizate, deoarece aceste cancere ar putea răspunde mai bine la docetaxel decât la enzalutamide sau abiraterone, a mai spus el.

„BCL2 este o proteină care promovează supravieţuirea celulelor şi am arătat că în ceea ce priveşte cancerele cu niveluri mai ridicate ale proteinei, acestea determină rezultate semnificativ mai proaste pentru pacienţi. Dacă ţintirea BCL2 se dovedeşte eficientă în studiile clinice, pacienţii cu cancer de prostată avansat vor putea aştepta cu nerăbdare tratamente personalizate mai bune”, a completat Johann de Bono, specialist la ICR.

Cercetarea a sugerat, de asemenea, o strategie combinată pentru terapii care ar trebui explorate şi care s-ar putea dovedi chiar mai eficientă decât ţintirea BCL2, a mai precizat acesta.

Noul studiu a fost publicat marţi, în .

Cancerul de prostată metastatic rezistent la castrare (mCRPC) este un tip avansat de cancer care rămâne fatal, iar noi tratamente sunt necesare de urgenţă.

În cadrul unuia dintre cele mai mari studii de acest gen, cercetătorii au examinat 427 de biopsii de la 245 de pacienţi cu cancer de prostată metastatic rezistent la castrare (mCRPC) în două grupuri separate.

Ei au constatat că pacienţii cu niveluri mai ridicate de BCL2 au avut o supravieţuire globală semnificativ mai scurtă din momentul diagnosticării mCRPC, de 20,4 luni comparativ cu 53 de luni.

În cel de-al doilea grup, cercetătorii au constatat o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte răspunsul la tratamentele comune de terapie hormonală, în funcţie de nivelul de BCL2 al cancerului.

Nivelul PSA – un marker al cancerului de prostată – a scăzut cu mai mult de 50% la doar 12,5% dintre cei cu niveluri mai ridicate de BCL2, comparativ cu 47,6% dintre pacienţii cu niveluri mai scăzute.

Supravieţuirea globală de la începerea tratamentului a fost, de asemenea, semnificativ diferită, la 9,7 luni pentru cei cu niveluri mai ridicate de BCL2, comparativ cu 24,3 luni.

„The Apprentice”, povestea originii lui Trump cu Sebastian Stan în rolul principal, în cinema din 18 octombrie – VIDEO

Phenianul anunţă că a testat două tipuri de rachete, una de croazieră strategică şi una balistică tactică cu focos ”foarte mare”